“Balkan tek sad pogađa prvi val, korona virus dolazi sa zakašnjenjem”

Mediji s njemačkog govornog područja pišu o naglom porastu broja novozaraženih korona virusom u jugoistočnoj Europi? Radi li se o tzv. drugom valu od kojeg svi toliko strepe? Ili prvog nije ni bilo?

“Regija jugoistočne Europe je na vrhuncu pandemije prošla relativno dobro. Je li to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom'”, pita se Spiegel Online. I dodaje kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u usporedbi s prethodnim tjednom za 125, u Bosni i Hercegovini 75, a u Hrvatskoj „čak 232 posto” više novozaraženih.

Nepridržavanje pravila o higijeni

Autor navodi kako je zbog ovih brojki Austrija prije nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije. Isto vrijedi i za Njemačku koja je, usprkos preporukama Vijeća EU, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije.

Za EU zemlje Hrvatsku i Sloveniju vrijede druga pravila. Spiegel navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze „uvezeni” iz susjedstva. „Postoji intenzivni prekogranični promet među balkanskim susjedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni“, piše Spiegel.

U članku se zaključuje kako se možda u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Europe uopće ni ne može govoriti o drugom valu jer prvog zapravo nije ni bilo. „Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom valu. Korona virus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sustava, vrlo rano uvele lockdowni time broj zaraza dugo držale na vrlo niskoj razini. Prošlog tjedna su vlasti popustile pritisku gospodarstva i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori”, kaže Spiegel.

Sve zbog izbora i turizma

No kolikogod bio strog lockdown, posebice u Srbiji gdje je na snazi čak bio i policijski sat, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja, kaže Spiegel i navodi nogometne utakmice u Beogradu s 20.000 navijača ili nesretni turnir Novaka Đokovića. I spominje i sumnju u službene brojke vezane uz korona virus u Srbiji.

U službene brojke u Srbiji dvoji i južnonjemački dnevni list Heilbronner Stimme koji citira lokalne novinare i izvješća o smanjenim službenim brojkama novozaraženih, posebice uoči izbora. „Razlika između službene i stvarne brojke je, kad su u pitanju umrli, najmanje za 600 slučajeva. Broj dnevnih zaraza je bio deset puta veći nego službeni”, kaže za Heilbronner Stimme jedna novinarka koja je imala uvid u skrivene brojke.

Isto tako se govori i o zabavama nakon izbora bez ikakve zaštite. „Situacija u Srbiji je sve dramatičnija. Robert Koch Institut Srbiju smatra rizičnim područjem”, piše Heilbronner Stimme.

I utjecajni švicarski news portal Nau.ch tematizira povećane brojke u regiji jugoistočne Europe te ukazuje na „uvezene” slučajeve zaraze u Švicarskoj koji se povezuju s osobama koje su boravile u Srbiji. I Nau.ch govori o lažiranim službenim brojkama u Srbiji. „Primjećujemo posebnu koncentraciju zaraza kod onih koji su doputovali iz Srbije”, kaže Stefan Kuster iz Saveznog ureda za zdravstvo Švicarske. Veleposlanik Srbije u Švicarskoj Goran Gradić demantira ove navode: „Situacija u Srbiji je stabilna”.

Smrt za turizam

Glavni njemački javni servis ARD na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču donosi opsežan dosje o stanju s koronavirusom u regiji. I također špekulira o drugom valu zaraze. „Radi li se ovdje o drugom korona valu ili samo o vrhuncu prvog? Oko definicija se može raspravljati no činjenica je da napetost glede epidemiološke situacije u jugoistočnoj Europi nije popustila. Naprotiv”, zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom dijelu Europe.

Razloge za ovakav razvoj situacije ARD navodi na primjeru BiH: „Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prijevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se nitko ne drži”.

Što se tiče Hrvatske, ARD navodi kako je kontrola koronakrize posljednjih tjedna žrtvovana zbog politike i turizma. „Hrvatska je jedna od zemalja koje su brzo i efikasno reagirale na pandemiju i koje je slovila kao ‘corona free’. No od prije tjedan dana Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španjolsku) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika”, piše ARD i zaključuje: “Ovo zasigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno jedan od razloga zašto turista nema”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*