Sattler i Nelson čestitali bh. liderima: Ovo je dobar dan za BiH

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je kako su danas imali konstruktivan sastanak s čelnicima oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojem je analizirano sve što je urađeno u prethodnom periodu.

“Svijetli primjer je dogovor oko Mostara, ali ima još mnogo posla – Zakon o sukobu interesa, Zakon o VSTV-u, strategija na predmetima ratnih zločina, Zakon o javnim nabavkama… Dobili smo uvjeravanje da se to može riješiti prije izbora”, rekao je Sattler.

Što se tiče izbora, kazao je kako ih nema bez budžetskih sredstava te da pozdravlja uvjeravanja da će se do 21. usvojiti budžet.

“Građani ove države su željni daljih iskoraka, žele da ova zemlja postane članica Unije, za to će nam biti potrebno mnogo ovakvih izazova. Ovo je ipak dobar dan za ovu zemlju”, rekao je Sattler.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kazao je kako čestita liderima na uspjehu kada je riječ o dogovoru za Mostar.

“To je donijelo nadu građanima širom zemlje i pokazuje da je napredak moguć. Želimo podstaći lidere Parlamenta da rade hitno na usvajanju budžeta do 21. jula, da rade na borbi protiv Covida i da se posvete drugim reformama, vladavini zakona, poboljšanju poslovnog okruženja. Hitnost je potrebna, građani traže, i donatori i investitori su nestrpljivi”, rekao je Nelson.

Lideri stranaka primili kritike jer su pustili zastupnike Predstavničkog doma PSBiH da čekaju dogovor lidera stranaka kako bi glasali o budžetu, a na pitanje novinara zašto je to tako urađeno, Bakir Izetbegović je rekao: “Ko im je kriv što se nisu dogovorili, zato smo se mi morali dogovarati”.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*