Predstavnički dom PSBiH danas opet o prijedlogu budžeta institucija za 2020.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Podsjećamo da je Budžet bio predložen u hitnoj proceduri, ali su nakon sastanka lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a donijeli odluku da ipak ide u skraćenoj proceduri, te da treba proći komisijsku fazu. Najviše je na tome instistirao HDZ, a opozicija je to protumačila kao opsturkciju lokalnih izbora, s obzirom da je svaki sat bitan, jer organizacija izbora već uveliko traje a Centralna izborna komisija nema dovoljno sredstava bez Budžeta.

Onda je na sjednici Predsatvničkog doma zaključeno da će nova sjednica Predstavničkog doma biti održana u četvrtak, 9. jula, kada će prijedlog budžeta biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandanska faza.

Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju.

Cilj je da do kraja ove sedmice u Predstavničkom domu bude završena rasprava i usvojen budžet. Inače, tokom otvorenog jučerašnjeg razgovora ambasadori Kvinte rukovodstvu Parlamenta BiH iznijeli su očekivanja da će u najavljenom roku biti okončan rad na usvajanju Budžeta za 2020.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*