WHO osniva panel za reviziju odgovora svjetskih vlada na pandemiju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u četvrtak da osniva nezavisni panel koji će revidirati djelovanja poduzeta vezano za pandemiju koronavirusa i odgovor vlada.

Najava je uslijedila nakon žestokih kritika administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja je optužila WHO da je “previše fokusirana na Kinu”, i službenog obavještenja Sjedinjenih Država u utorak da se povlači iz UN-ove agencije iduće godine.

Bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark i bivša liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf dogovorile su se da predsjedaju panelom i izaberu njegove članove, izjavio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus o virtualnom susretu s predstavnicima 194 države članice WHO-a.

“Ovo nije standardni izvještaj koji se radi samo da bi se nešto uradilo. To je nešto što ozbiljno shvatamo”, rekao je Tedros, dodajući da će vijeće proslijediti privremeni izvještaj o godišnjem sastanku ministara zdravlja koji se saziva u novembru.

Više od 12 miliona ljudi inficirano je novim koronavirusom u svijetu, a 548.429 osoba je umrlo, prenosi agencija Reuters.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*