Nastavak protesta u Srbiji najavljen i za večeras pod sloganom “Sjedi dole”

Nakon dvije burne noći u Srbiji i protesta u Beogradu, ali i Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, okupljanje građana je najavljeno i večeras. Naime, društvenim mrežama kruže pozivi na nastavak protesta u navedenim gradovima, ali i u Novom Pazaru, Čačku i Zrenjaninu uz slogan – “Sjedi dole”. Na Twitteru je slogan “Sjedi dole” postao veoma brzo popularan s obzirom na širenje velikog broja objava i pristanak na večerašnje okupljanje.

Oglasio se i politikolog Vuk Velebit koji je pojasnio šta zapravo znači navedeni slogan.

“Večeras #SediDole jer građani koji ne žele nemire i sukobe treba da se odvoje od angažovanih grupa huligana koji će izazivati sukobe”, napisao je na svom profilu.

Još jedno od “pravila” večerašnjeg okupljanja jeste da se obuku bijele majice i da u njima demonstranti dođu pred Narodnu Skupštinu Srbije, a tu informaciju je podijelio lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović koji je sinoć i napadnut na protestima u Beogradu.

“Poštovani sugrađani, pozivam vas da večeras svi zajedno pokažemo da nismo ravnozemljaši i huligani time što ćemo u 18:00h doći ispred Narodne skupštine u biejlim majicama i time napraviti jasnu distinkciju između policijskih huškača i nas koji smo došli da iskažemo nezadovoljstvo”, napisao je na Twitteru.

Mediji javljaju da bi se večerašnji protesti trebali održati u 18:00 sati okupljanjem na Trgu slobode.

Južne vesti su najavile da će se protesti večeras nastaviti u Nišu, Vranju i Leskovcu te da su organizatori poručili svima koji napadaju policiju da se ni ne pojavljuju.

Večerašnja okupljanja će osiguravati Sindikat vojske i policije.

Također, veliki broj građana iz Novog Pazara i Čačka su pozvali sugrađane na proteste. U Novom Pazaru je zakazan u 19:00 sati u centru. Osim navedenih gradova, protesti bi trebali biti održani i u Zrenjaninu.

Osim navedenih poziva, na društvenim mrežama su podijeljeni i savjeti za sve one “koji će se večeraws boriti za slobodu”.

Među njima je, između ostalog, navedeno da se svi prisutni udalje od grupa koje započnu nerede i uništavaju imovinu, a koji su ubačeni da bi mirne proteste pretvorili u nasillne. Izdate su i preporuke za ljude kako da se obuku i ponašaju s obzirom na to da postoji mogućnost da će se i večeras ispaljivati suzavci.

Navedeno je i to da se treba paziti na to da se ne razdvaja niko od prijatelja, te da uključe lokaciju zbog lakšeg pronalaska, a osim toga podijeljene su i ostale preporuke kako se ponašati u slučaju da nekoga uhapsi policija i na kraju naglašeno da večerašnji protesti moraju biti mirni.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*