Memorijalni centar u Srebrenici: Omladinski kamp okupio mlade iz cijele zemlje

Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja pokrenuli su Omladinski kamp Srebrenica 2020, čija je tema “Suočavanje s prošlošću za budućnost”. Riječ je o multidisciplinarnom omladinskom kampu i programu za učenje u oblastima sjećanja, umjetnosti, sprečavanja genocida i tranzicione pravde koji se realizuje od 8. do 12. jula 2020. godine i okuplja 25 mladih ljudi iz 12 lokalnih zajednica širom BiH.

Učesnica iz Kaknja Azra Berbić navela je kako se osjeća privilegovano zbog toga što ima priliku da bude u Srebrenici i oda počast žrtvama genocida, ali i da priča sa mladim ljudima iz cijele BiH.

“Ja prva, kao neko ko je rođen 1991. godine, ništa nisam učila u okviru svog formalnog obrazovanja o Srebrenici. Ovo je prilika da se uči ne samo o genocidu u Srebrenici, nego i o načinima i procesima koji vode ka njemu, kako bismo zajedno radili na prevenciji ovakvih i sličnih zločina u budućnosti”, kazala je Berbić.

Kamp uključuje niz predavanja i radionica s ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i postkonfliktnih tranzicija.

Ahmo Mehmedović, mladi historičar i kustos Memorijalnog centra izjavio je da je mnogo talenata ubijeno u Srebrenici.

“Mladi koji su ubijeni mogli su danas graditi ovu zemlju i biti akademici, doktori nauka i stotine drugih struka. Zbog toga su nam važni kampovi poput ovih, da nama mladima, a posebno ljudima u Srebrenici vrate nadu u mladost i budućnost”, naveo je Mehmedović.

Osnivačica i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić, u svom pozdravnom govoru poručila je učesnicima da je nakon više od 15 godina rada, ovo za nju jedan od najdražih događaja.

“Zbog toga što je mladost centru svega što mi radimo. Ovo je jedinstvena prilika da zajedno učite, dijelite nova iskustva i uzmete sa sobom znanje i sjećanje potrebno za izgradnju stvarnog i održivog mira”, navela je Šarić.

Tokom kampa, učesnici imaju priliku učiti od svjetskih stručnjaka, akademika i umjetnika koji rade u oblasti tranzicione pravde, historijskog pamćenja, novinarstva, umjetnosti, prevencije genocida i ljudskih prava.

Sabina Čehajić-Clancy, profesorica i istraživačica u oblasti socijalne psihologije na Univerzitetu u Štokholmu naglasila je da pomirenje među različitim etničkim i/ili religijskim grupama ne znači zaborav.

“Upravo suprotno. Pomirenje zahtijeva, u suštini, da se pitanje prošlosti otvori i da se procesi suočavanja sa prošlošću okrenu ka pozitivnom smjeru”, poručila je Čehajić-Clancy.

Osim Čehajić-Clancy na kampu su uzeli učešće: Denis Džidić (BIRN BiH), Almir Alić (IRMCT), Matthew Holliday (Međunarodna komisija za nestale osobe – ICMP), Dženeta Karabegović (Univerzitet u Salzburgu), Aida Šehović (Što te nema).

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*