Ovo su znakovi raka gušterače, ako ih uočite možete sebi spasiti život

Rak gušterače trenutno je četvrti po redu uzrok smrtnosti od svih karcinoma i kod muškaraca i kod žena. Pojedinci kod kojih je dijagnosticiran tumor u ranoj fazi maligniteta imaju 85 posto šanse za postizanje potpunog oporavka u roku od pet godina. S druge strane, pojedinci kojima je rak otkriven u kasnijoj fazi imaju tek tri posto šanse da se oporave.

Dijagnosticiranje tumora gušterače je teško i lako može proći neopaženo, a kada se primijeti moglo bi biti prekasno. Tumor gušterače može biti tihi ubica ako se znakovi i simptomi ne primijete na vrijeme.

Postoji nekoliko simptoma koje možete prepoznati i reagirati na vrijeme.

Žutica je simptom koji je povezan s popriličnim brojem bolesti, ali je povezana i s malignitetom gušterače.

Rak gušterače ponekad se počne razvijati u blizini žučnog kanala. Tada tumor vrši pritisak na žučni kanal, a onda on zbog toga ne uspijeva prenijeti žuč iz jetre i žučne vrećice kroz gušteraču do tankog crijeva. U ovom slučaju žuč ne može ukloniti bilirubin, normalni otpadni proizvod crvenih krvnih zrnaca, pa usljed povišenog bilirubina dolazi do pojave žutice i žutih beonjača.

Tamno obojen urin javlja se kada tumor gušterače uzrokuje manje izlučivanje žuči i povećava bilirubin u krvi. Osim toga, javlja se i zbog nedovoljnog unosa vode i tečnosti. Napravite mali test. Dnevno pijte dovoljno tekućine pa ako i dalje urin ne bude normalne boje, posjetite ljekara.

Koliko god zvučalo odbojno, masna stolica je jedna od jasnih indikacija da u vašem tijelu postoji tumor, posebno na gušterači.

Još jedan znak koji bi vam mogao spasiti život prije nego što bude prekasno je iritacija kože. Bol u stomaku nalazi se na listi ranih simptoma zloćudnog karcinoma. Rak na gušterači može uzrokovati bol u trbuhu bez nekog posebnog razloga.

Ukoliko ste izgubili apetit i na vašu omiljenu hranu vam se javlja mučnina, posjetite svog ljekara. Iako nedostatak apetita može biti simptom mnogih bolesti, može biti i simptom zloćudnog tumora na gušterači.

Jedan od znakova je i gubitak kilaže bez nekog posebnog razloga. Rak gušterače koji uzrokuje gubitak apetita može dovesti do naglog i velikog gubitka težine. Tačnije, više od pet posto ukupne tjelesne težine u roku od šest mjeseci. Ako je tako, posjetite ljekara.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*