Ruanda se sjeća genocida u Srebrenici

U Memorijalu genocida u Kigaliju u Ruandi su preživjeli genocida protiv Tutsija, koji se dogodio 1994. godine, danas obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i održali minutu šutnje.

Govoreći iz Memorijala, koji u svojoj izložbi, koju svake godine posjete hiljade učenika i posjetilaca, obuhvata i segment o Srebrenici, Ruanđani su preživjelima Srebrenice poslali slijedeću poruku:

”Danas se sjećamo genocida u Srebrenici, koji se dogodio samo godinu dana nakon što smo mi preživjeli genocid protiv Tutsija u Ruandi. Sjećamo se više od osam hiljada Muslimana koji su ubijeni samo zbog toga ko su bili. Sjećamo se onih koji su preživjeli – i stojimo uz Vas. Sjećamo se da je negiranje završna faza genocida, i kada pričamo svoju priču, ne damo da Vaša priča bude zaboravljena. Sjećamo se Vaše patnje ovdje u Memorijalu genocida u Kigaliju i podsjećamo naše posjetioce da se i oni trebaju sjećati, jer oni koji zaborave pouke iz prošlosti su osuđeni na to da ih ponove.

Sjećajući se danas s Vama, ohrabrujemo Vas da budete jaki. Iako smo tako udaljeni jedni od drugih, iskustvo koje smo podijelili, nas ujedinjuje. Vi ste naše sestre i braća; uvijek ćete biti u našim srcima. Odajući počast i sjećajući se toliko izgubljenih, zajedno možemo obrazovati buduće generacije, radeći s Vama na tome da ovaj svijet bude pravedno i mirno mjesto za svu našu djecu. Kwibuka. Sjeti se.”

Nevladina organizacija Aegis Trust iz Velike Britanije, koja se bavi prevencijom genocida, vodi Memorijal u ime Nacionalne komisije Ruande za borbu protiv genocida. Aegis Trust, koji su 2001. godine osnovala braća Stephen i James Smith, je razvio ekspertizu kako da pomogne pred- i postgenocidnim društvima kako da razviju otpornost prema budućim prijetnjama, radeći u državama kao što su Ruanda i Centralnoafrička Republika.

Govoreći iz Velike Britanije, generalni direktor Aegis Trusta, dr. James Smith, je zaključio ovim riječima:

”Posmatrajući genocid protiv Tutsija u Ruandi i genocid u Srebrenici – ne zaboravljajući koncentracione logore u Prijedoru i Hercegovini, masakre u Zvorniku, Višegradu, Bijeljini i mnogim drugim mjestima, ili kampove za silovanje u Foči – bilo nam je veoma jasno da pouke holokausta nisu naučene.”

Dr. James Smith će 19. jula u okviru javnog webinara okupiti preživjele genocida iz Ruande i Bosne i Hercegovine, koji imaju vodeće uloge u memorijalima u Kigaliju i u Srebrenici.

Oni će podijeliti svoja iskustva, razmotriti naslijeđe genocida u svojim zemljama i razgovarati o tome, koje pouke se moraju primijeniti danas.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*