Grabar – Kitarović: Vjerujem u budućnost BiH i želim joj sve najbolje!

Nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović kazala je da će među njenim prioritetima u radu biti zalaganje da “konačno BiH bude politički emancipirana država, koja će snažno krenuti put članstva u EU i NATO-u”.

“Za to su potrebne snažne unutarnje reforme, a jedan od neophodnih uvjeta je da hrvatski narod konačno postane jednakopravan, konstitutivno i u svakom pogledu, na cijelom teritoriju BiH”, kazala je novoizabrana predsjednica Hrvatske.

Precizirala je da će u tome podržavati ona rješenja koje budu predložili legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

“Prvo bih voljela vidjeti dogovor između triju naroda i nacionalnih manjina u BiH oko unutarnjeg uređenja i  pravca kojim će BiH krenuti. Ako ne, mislim da Hrvatska kao država, kao članica EU i NATO-a, treba iskoristiti tu svoju poziciju da bi pokrenula međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD, da se uključe ponovo u ovaj proces nadogradnje Dejtonskog mirovnog ugovora, jer očito je da moramo mijenjati stvari da bismo omogućili da BiH stvarno emancipirano i neovisno fukcionira”, kazala je novoizabrana predsjednica.

Grabar – Kitarović je kazala da će Bosna i Hercegovina vjerovatno biti prva država koju će posjetiti kao predsjednica države.

“Prva moja briga je Hrvatska, ali i položaj hrvatskoga naroda u BiH, kao i  Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit će visoko na mom dnevnom redu, tako da vjerujem da će prva posjeta biti posjeta BiH. Vjerujem u budućnost BiH, želim joj sve najbolje”, kazala je novoizabrana predsjednica Hrvatske.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*