Madeleine Albright: Suprotstaviti se negiranju genocida u Srebrenici

Bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici istakla je da je vrlo važno da se zna šta se dogodilo u tom bosanskohercegovačkom gradu u julu 1995. godine.

“Dok obilježavamo srebrenički genocid, moramo ispričati priču o onome što se tamo dogodilo, smatrati počinitelje odgovornima i suprotstaviti se bilo kakvim naporima da se negira patnja žrtava. To je jedini način da istina i pravda prevladaju”, poručila je Albright na Twitter profilu.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su, s današnjih devet, ukopane 6.652 žrtve genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih stanovnika Podrinja.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Pred sudovima u regionu i Haagu za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, a izrečene su i četiri doživotne kazne zatvora.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*