Poruka Angeline Jolie povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Angelina Jolie poslala je video poruku kojom je obilježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. U svojoj poruci Jolie je uputila svoje saučešće i poštovanje preživjelim, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine.

“Danas mislim na Majke Srebrenice i sve ostale preživjele, čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije dvadeset i pet godina. Mislim i na žrtve, posebno djecu, kojim je uskraćena prilika da žive, vole i imaju vlastite porodice. To je gubitak koji se ne može opisati riječima. Mislim i na sve ljude Bosne i Hercegovine, tu divnu srcoliku zemlju koja je u srcu Europe, i koja mi je dala toliko dragih prijatelja i prekrasnih iskustava, i koja će mi dovijeka simbolizirati snagu, toplinu i dostojanstvo. Svim Bosancima i Hercegovcima: šaljem vam moje saučešće i poštovanje, saosjećam sa vama”, poručila je Jolie.

Jolie je govorila mladim, kako u regiji tako i šire, o ulozi koju oni mogu imati u prevazilaženju mržnje, predrasuda i diskriminacije, rekavši:

“Ne morate biti sluge prošlosti. Možete se oduprijeti pokušajima da vas odvoje od bilo koga zbog njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti, religije ili boje njihove kože. Možete odbaciti diskriminaciju i govor mržnje, propagande i laži. Možete dijeliti viziju svijeta koji je izgrađen na jednakim pravima i pravednim zakonima, poštovanju različitosti. Svijet u kojem ne bi mogla uspjeti ona vrsta ubilačke agende koja je dovele do Srebrenice.”

Prema njenom mišljenju – to je najbolji način na koji možemo odati počast porodicama kojih se danas sjećamo, i žrtvi progona bilo gdje, sa kojima možemo ponosno stajati.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*