Otkazivanje auto-moto manifestacija u BiH

Nakon otkazivanja brdske trke u Cazinu, poznate Krajiške zmije stižu i informacije o otkazivanjima ostalih auto i moto takmičenja u BiH. Tako je stigla i informacija da je i Auto moto društvo Vlasenica, koje stoji iza organizacije brdske auto trke “Vlasenica 2020.”, a koja se trebala voziti 18. i 19.07. za Šampionat BiH i Otvoreno prvenstvo Republike Srpske, donijelo istu odluku o otkazivanju. Kako su naveli iz AMS RS-a, pogoršana epidemiološka situacija pravila je probleme u samoj organizaciji zbog čega su bili prinuđeni da je odlože.

Dodatna informacija i ista odluka stiže ispred direktora discipline A10, vezana za odgađanje trke ubrzanja koja je bila planirana za 25.i 26.7.2020. u Živinicama. Novi datum će biti razmotren kada se epidemiološka sitaucija popravi. “Trenutno stanje je takvo da dozvoljeni broj ljudi na stazi nije dovoljan čak ni za sam prihvat takmičara i to bez pratećeg osoblja, a publiku da ne spominjemo. Uz sve to, nije opet izvjesno da bi se i u tom minimalnom broju učesnika i službenog osoblja mogla izdejstvovati dozvola i bukvalno bi se moralo čekati na dozvolu nekoliko dana pred trku, što uz sve ostale mjere i preduslove organizaciju čini skoro nemogućom. Iz tog razloga odlučili smo da eliminišemo trenutni termin i čekamo period nakon druge trke u Osijeku kao alternativu. Ukoliko krajem septembra situacija bude bolja, trka će biti održana u tom periodu, a ukoliko se stanje ne promijeni bit će u potpunosti otkazana. Na žalost epidemija se sve više odražava i na nas i naše manifestacije, ali ostajemo ustrajni da onda čim uslovi dozvole pokušamo nadoknaditi ovo što smo primorani odgoditi.”, kažu organizatori Šampionata BiH u trkama ubrzanja.

Ovom prilikom AMK Extra Sport tim kao organizator brdske trke u Cazinu pozdravlja ove odluke i pruža maksimalnu podršku svim kolegama i kolegicama, svim profesionalcima i odgovornim licima koji su se postavili odgovorno i stavili bezbjednost svih učesnika na prvo mjesto. “Auto moto sportovi pa tako i događaji vezani za iste, spadaju u najopasnije sportove, najzahtjevniju organizaciju i realizaciju. Ne smijemo tu činjenicu izgubiti iz vida, ni pod normalnim okolnostima. Bezbjednost takmičara i učesnika svih kategorija, pa tako i kolegijalnost, nam svima uvijek mora biti na prvom mjestu. – pojašnjava prvi čovjek zadužen za organizaciju “Krajiške Zmije”, najatraktivnije trke na domaćem terenu, Samir Kržalic.

Suosjećamo s savjesnim organizatorima i profesionalcima ali i smatramo da smo svi obzirom na situaciju i okolnosti iste, donijeli zasigurno ispravnu odluku, jer bezbjednost uvijek mora biti na prvom mjestu. – naglašava i u nastavku.
Naše kolege iz Sanskog Mosta, iz Auto moto klub-a 70, koji rade na uređenju izuzetne, edukativne cross priče nedaleko od Sane i koji zajedno sa svojim prijateljima iz Oldtimer klub-a 1912 potpisuju organizaciju tematskih oldtimer skupova, također su za ovo ljeto otkazali planirane događaje.

Napominjemo da su u svijetu iz istih razloga, s temeljima sigurnosti, otkazani mnogi izuzetni, svjestki, sportski događaji, pa tako po prvi put od 1974. Berlinski maraton neće biti održan zbog pandemije bolesti, kao i jedna od omiljenih auto trka ljubitelja Formule 1, VN Monaco – ulična utrka koja se ulicama Monte Carla neprestano vozila od 1954. godine, koja važi kao jedna od najprestižnijih manifestacija u svijetu sporta, također je po prvi put u historiji otkazana, te mnogi drugi atraktivni sportski i kulturni događaji.

Već naredne godine u dolini rijeke Une, na stazi “Krajiške Zmije” i u srednjovjekovnom gradu Ostrošcu planiramo napraviti nezaboravan sportsko-automobilistički događaj za pamćenje, sa mnogim do sad neviđenim inovacijama i obezbjediti izuzetnu vidljivost Bosne i Hercegovine na evropskoj i svjetskoj mapi kulturno-sportsko-turističkih manifestacija. – poručuju iz AMK Extra Sport tima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.