U Sjevernoj Makedoniji počelo glasanje, prvi glasaju zaraženi Covidom-19

U Sjevernoj Makedoniji danas je počelo glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i prvi pod posebnim zdravstvenim protokolom glasaju zaraženi Covidom-19. Za glasanje se prijavilo 706 zaraženih korona virisom koji su u samoizolaciji ili karantinu, od više od 3.000 aktivnih slučajeva.

Zaražene glasače će tokom dana u njihovom kućama obučeni u skafandere, uz posebne mjere zaštite prilikom glasanja, posjetiti birački odbori u kojima su i ljekari.

Među zdravstvenim radnicima koji pomažu u glasanju oboljelih od Covida je i supruga predsjednika Sjeverne Makedonije Elizabeta Georgivska, koja je zdravstveni radnik i profesor na Stomatološkom fakultetu u Skoplju.

Zbog pandemije korona virusa glasanje na izborima u Sjevernoj Makedoniji prvi put traje tri dana. Drugog dana će glasati nemoćni bolesnici i zatvorenici, dok će u srijedu na izborni dan glasati svi ostali punoljetni građani.

Izbori 15. jula će početi u 7.00 i trajati dva sata duže – do 21.00, kako bi se izbjegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije.

Svi članovi biračkih odbora će nositi maske i rukavice, a na biračko mjesto može da uđe samo onoliko glasača koliko ima paravana, uz obaveznu masku i dezinfekciju.

Glasači će birati između lista 15 koalicija i partija, a pravo glasa imaju 1.814.263 birača.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.