U Srbiji 279 novozaraženih i 12 mrtvih, Brnabić upozorila: Situacija je ozbiljna

Premijerka Srbije Ana Brnabić izvijestila je danas o epidemiološkoj situaciji u toj državi kazavši da je utvrđeno 279 novih pozitivnih testova na koronavirus, te da je 12 osoba preminulo. U posljednja 24 sata je testirano 6.915 osoba od čega je 279 novozaraženih osoba, hospitalizovano je 159 osoba u prethodnom danu, a pacijenti pretežno imaju ozbiljne kliničke slike.

Brnabić je rekla da današnji brojevi preminulih i onih koji su na respiratorima upozoravaju na to koliko je situacija zapravo ozbiljna.

Trenutno su u Srbiji na respiratoru 154 osobe, a kako je premijerka rekla, u posljednje vrijeme moraju slati respiratore u bolnice u kojima to do sada nije bilo potrebno.

U posljednja četiri dana u toj državi postoji trend smanjenja broja novozaraženih, a Brnabić objašnjava da je razlog za to donesena mjera za obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, ali i da bi se situacija mogla pogoršati zbog protesta koji se ponovo održavaju u Srbiji.

Ona je najavila i mogućnost da ova mjera bude obavezna u cijeloj Srbiji, a ne samo u gradovima u kojima je trenutno proglašeno vanredno stanje.

“Vjerovatno ćemo u narednih nekoliko dana vidjeti i rezultate protesta, nekih javnih okupljanja u gradovima u Srbiji. Definitivno može da se desi da vidimo novi porast zaraženih”, rekla je.

Zbog toga je ponovo zamolila Srbiju da se ne okupljaju u velikom broju jer je to “najneodgovornije ponašanje u ovom trenutku i atak na zdravstveni sistem”. Kazala je kako situaciji neće pomoći ni spremnost države ni opremljenost ukoliko ne postoji individualna odgovornost.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*