Građani EU od 16. jula mogu u BiH uz negativan test

Građani EU od 16. jula uz negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, moći će ući u BiH, odluka je Vijeća ministara BiH. 

Odluka je donešena zbog ekonomije te se pristupilo otvaranju granica za strance odnosno turiste, uz poštivanje epidemioloških mjera i negativan test kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja domaćeg stanovništva.

Bosna i Hercegovina je granice za strance zatvorila 22. marta. Iz te zabrane su bile izuzete diplomate, medicinski radnici, pripadnici vojnih snaga NATO i EUFOR-a u BiH, službe civilne zaštite, prekogranični radnici, osobe u tranzitu, prijevoznici itd.

U incijativama da se otvore granice navodilo se da nadležni organi trebaju imati na umu da Svjetska banka procjenjuje da će Bosna i Hercegovina imati pad gotovinskih doznaka od dijaspore 20% u odnosu na prošlu godinu, kada je zvaničan obim doznaka iznosio oko 2,4 milijarde KM, a nezvanično oko 4 milijarde KM. Pored održavanja kontakata dijaspore s porodicama i prijateljima iz Bosne i Hercegovine, njihov dolazak će omogućiti i veći priliv novca koji je za Bosnu i Hercegovinu o ovoj krizi prijeko potreban.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*