Tuzla: Noć regionalne kantautorske muzike u “Kući plamena mira”

Po prvi put zajedno – Davor Matošević (Tuzla, BiH), Izmenavremena (Novi Sad, Srbija), Ivan Škrabe (Zagreb, Hrvatska) i Roberto Vodanović Čopor (Zadar, Hrvatska) – predstavljaju novi, nezavisni autorski talas koji se zadnjih godina probudio u zemaljama Regiona. Ova četiri imena dijele zajedničku DNA prošlosti stvarajući novu, svježu, njima svojstvenu DNA sadašnjosti prožetu mjestima i iskustvima koja žive.

Davor Matosevic  je kantautor iz Tuzle. U maju 2010. za izdavačku kuću Croatia Records iz Zagreba izdaje EP CD pod nazivom “Always be good to your enemies”. Godine 2011. to izdanje osvaja prestižnu nagradu “Indexi”, kao najbolje debitantsko izdanje te godine u BiH. Stvara autentičnu akustičnu muziku, neposredno uvlačeći slušaoca u svijet kompromisa, zajedništva i pomirenja. Davor trenutno radi na snimanju prvog albuma, koji objedinjuje pjesme nastale u periodu od 2011. do 2015. godine.

(izmenavremena), pravim imenom Nikola Nešković, srpski je kantautor i živi u Novom Sadu. On je klasični singer-songwriter, autentične kantautorske pjesme izvodi na akustičnoj gitari. (izmenavremena) stvara melanholičan country folk i folk blues koji je nevjerovatno introspektivan i duboko proživljen. Ima nešto magično u njegovoj muzici i stihovima, ali i u načinu pjevanja. Ljepota njegove muzike dolazi iznutra, iz načina na koji on otvara svoju dušu. Nikola Nešković, kada pjeva na maternjem jeziku nastupa kao (izmenavremena), a kada pjeva na engleskom jeziku onda je Wystan Whitman.

Ivan Skrabe  je kantautor iz Jastrebarskog, odnedavno sa zagrebačkom adresom. Godine 2006., nakon lokalnog festivala i jednog patuljka, otvara MySpace gdje dijeleći svoju glazbu, upoznaje autore sličnog senzibiliteta. Slijede pozivi na koncerte. Gitarom i usnom harmonikom obišao je razne festivale, kantautorske večeri, a moglo ga se čuti i na zagrebačkim ulicama. Jednako buntovan, kao i nježan i romantičan, a u isto vrijeme i autoritativan u svojim filozofskim osvrtima, prožetim motivima iz prirode, Ivan slušaoca majstorski uvlači u svoju muziku. Iza sebe ima dva mini albuma: EP 2010. (2010) i Plavo ljeto (2013). Nakon duže stanke, prvi studijski album napokon mu je u nastanku.

Roberto Vodanovic Copor  je pjesnik i izvođač iz Zadra. Objavio je 22 albuma za neovisnu diskografsku kuću Brlog Records iz Zadra. Pored tih 22 albuma, objavio ih je još desetak za razne svjetske izdavače. Poeziju, kao i kratke priče, objavljivao je u raznim časopisima. Za svoj rad je bio i nagrađivan. Na njegovim nastupima svi prisutni otvorena srca “…osjetiće se privilegovanim, kao da prisustvuju kakvom tajnom magijskom obredu koji ima da pročisti čovjeka. Svaki je njegov nastup drevni ritual sagriješenja, pokajanja i krajnje katarze. Svaki put se pred gledaocima i slušaocima odmotava napeta psihološka drama, a na sceni je uvijek samo jedan jedini čovjek koji igra svaku ulogu u toj tragediji…”, kaže za Čopora novosadski pjesnik i kantautor, Miloš Zubac.

Sudeći po naprijed pobrojanim, hvale vrijednim imenima, Tuzlacima se pruža jedinstvena prilika osjetiti toplinu zvuka gitara, ljudskih glasova i uživati u probranim stihovima pjevanim iz duše, od strane onih koji pjevaju o svom iskustvu, o svojim životima i dilemama. Ovo nije muzika samo za mlade, ovo nije muzika samo za stare – ovo je muzika i za mlade i za stare, za sve nas. Njihova muzika nema ni generacijskih ni vremenskih prepreka. To je muzika koja se sluša, uz koju se razmišlja, uživa i mijenjaju stavovi o svakodnevici. Ovo je muzika nade, ovo je muzika budućnosti.

Ovaj muzički događaj zakazan je za subotu 17. januara 2015. godine u “Kući plamena mira”, Tuzla, sa početkom u 20:30 sati.

(Tuzlanski.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*