Dresden: Jedni na ulicama protiv islama, drugi “za otvoreni grad”

Pokret evropskih patriota protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) sinoć je u Dresdenu održao 12. antiislamske i antiimigrantske proteste na kojima se prema zvaničnim podacima okupilo više od 25.000 demonstranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su počeli minutom šutnje u znak odavanja počasti stradalim u terorističkim napadima u Parizu, a nakon kraće šetnje u centru grada, demonstranti su se vratili na Trg Skaterpart.

„Za budućnost naše djece“, „Probudite se“, „Dresdenski kršćani pozdravljaju PEGIDA-u“ i slične poruke bile su ispisane na transparentima koje su demonstranti nosili, a nosili su i njemačke, francuske, norveške i švedske zastave.

Osnivač pokreta PEGIDA Lutz Bachman je pročitao zahtjeve pokreta upućene vladi Njemačke u kojima traže da se imigrantska politika uredi na način kako je uređena u nekim zapadnoevropskim zemljama, da se protjeraju vjerski radikali i da im se zabrani ulazak u zemlju.

Organizatori čak tvrde da je na sinoćnjem skupu bilo više od 40.000 ljudi.

Osim toga, u Dresdenu su sinoć pod sloganom „Dresden otvoren svijetu“ održani i protesti protiv pokreta PEGIDA, a na ovom skupu na Trgu Palaisplatz se okupilo 8.500 ljudi.

Policija je poduzela jake mjere sigurnosti i nije dozvolila da demonstranti sa dva trga dođu u direktni kontakt.

Pokret PEGIDA je prve antiislamske proteste održao 27. oktobra i tada okupio 500 ljudi. Od tada se svakog ponedjeljka u Dresdenu održavaju takvi skupovi, koji iz sedmice u sedmicu bilježe veći broj učesnika. Uporedo s tim, šitom Njemačke se održavaju i protesti protiv tog pokreta.

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*