Sindikat solidarnosti: Radnici Hotela Tuzla su u bezizlaznoj situaciji

Sindikat solidarnosti TK održao je danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o odluci Vrhovnog suda FBiH, kojom je hotel Stela u Neumu dodijeljen u nadležnost Kantonalne agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona, zatim o nemogućnosti raskidanja ugovora o prodaji Hotela Tuzla, kao i odnosu vlasti prema Sindikatu solidarnosti.

Na press konferenciji, slučaj „Hotel Tuzla“  detaljno je obrazložio Faik Muhić, pravni zastupnik radnika ovog hotela. Prema njegovim riječima, glavni problem je što su radnici bivši akcionari Hotela Tuzla, koji su se ranije u procesu privatizacije kreditno zadužili i kupili 67 posto akcijskog kapitala Hotela Tuzla, a nakon nemogućnosti ispunjavanja privatizacijskog ugovora, vrijednosne akcije prodali su slovenačkoj firmi RAM- Invest.

Otplata kreditnih rata došla je upravo na adrese radnika.Radnici Hotela Tuzla ostali su prepušteni sami sebi sa dugom po radnjku od oko 30 hiljada KM prema Hipo Alpe Adrija banci. 138 radnika Hotela Tuzla, očekuje zakonsko riješenje problema, pokrenuli su sudski postupak, koji još uvijek nema svoj epilog.
Prema posljednjoj odluci Vrhovnog suda FBiH, Hotel Stela u Neumu dodijeljen je u nadležnost Kantonalne agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona.Na ovu odluku reagovali su Sindikalisti.
Jedinu moguću pravnu borbu za Hotel Stela u Neuma, bit će moguće voditi samo na sudu u Strazburu, poput slučaja Sejdić- Finci, smatra sindikalista Sakib Kopić.Sindikat solidarnosti reagovao je i na sastanak predstavnika vlasti TK sa sindikalistima 4 preduzeća TK-a sa Samostalnim sindikatom BiH, na koji nisu pozvali predstavnike Sindikata Solidarnosti. Smatraju to nekolegionalnim.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*