“Istorijski dan”/EU: Postignut dogovor o Fondu za oporavak

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravili su jutros “istorijski dan” u Evropi poslije dogovora o planu ekonomskog oporavka EU postignutog petog dana samita lidera Unije u Briselu.

Lideri EU su poslije četiri dana samita u Briselu postigli dogovor o budžetu za period od 2021. do 2027. i planu od 750 milijardi eura za oporavak privrede koja je pogođena epidemijom korona virusa.

“To je istorijska promjena za našu Evropu i našu zonu evra. Učinjen je veliki korak”, rekao je Makron na konferenciji za novinare i dodao da je za dva mjeseca “izgrađen konsenzus kako bi do sada neviđeni plan o ekonomskom oporavku postao stvarnost”.

Angela Merkel je rekla da osjeća “veliko olakšanje poslije teških pregovora” i dodala da je Evropa ipak pokazala da “može zajednički da djeluje”.

“To je važan signal koji je iznad Evrope. To je odgovor na najveću krizu s kojom se Unija suočava od njenog nastanka”, rekla je njemačka kancelarka.

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je da je to “veliki dogovor za Evropu” i nazvao ga “pravim Maršalovim planom”.

Prema riječima talijnskog premijer Đuzepea Kontea, Italija će dobiti 28 odsto novca, odnosno 209 milijardi evra od usaglašenih 750 milijardi, od čega će 81 milijarda biti u grantovima, a 127 milijardi u vidu pozajmica.

On je rekao da će fond omogućiti zemljama EU da se “snažno i efikasno” suoče sa krizom.

“Zadovoljni smo usvajanjem ambicioznog plana, koji će nam omogućiti da se snažno i efikasno suočimo sa krizom”, istakao je Konte na konferenciji za novinare nakon pet dana pregovora u Briselu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*