Konstituiran novi saziv Sabora Hrvatske

Izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 143 glasa podrške konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora.

Prvi put bez nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, i uz posebne epidemiološke mjere konstituiran je novi, 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti.

Drugi put zaredom dužnost predsjednika Sabora u četverogodišnjem mandatu obavljat će Gordan Jandroković iz HDZ-a, koji je dobio podršku 143 zastupnika. 

Zastupnici izabrani na parlamentarnim izborima 5. srpnja/jula vršit će zastupničku dužnost u narednom četverogodišnjem mandatu.

Nakon glasanja, intoniranja himne Hrvatske i minute šutnje kojom su zastupnici odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za domovinu, zastupnicima se obratio novoizabrani predsjednik Sabora koji je zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo kako zastupnici u Saboru “nisu neprijatelji”, nego predstavnici koji se različitim programima zalažu za dobrobit hrvatskog naroda.

“Jedan od prvih zakona koji će ovaj saziv donijeti je zakon o obnovi grada Zagreba. To je naš prioritet, dužnost i obveza. U ovom sazivu očekuje nas početak obnove Sabora”, kazao je, između ostaloga, Jandroković.

Na konstituirajućoj sjednici sudjelovao je predsjednik HDZ-a i predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković koji je uoči početka konstituirajuće sjednice najavio za petak održavanje prve sjednice nove Hrvatske vlade koja će imati 16 ministarstava.

Zbog zaštite od koronavirusa, među ostalim mjerama, organiziran je poseban raspored sjedenja uz obavezno nošenje zaštitnih maski u prostorima Sabora.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*