Danas izricanje presude Ibri Merkezu

Apelaciono vijeće Suda BiH za danas je zakazalo izricanje presude Ibri Merkezu koji je prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonitog zatvaranja i nečovječnog postupanja prema srpskim civilima 1992. godine.

Suđenje Merkezu obnovljeno je nakon što je ukinuta presuda kojom je u oktobru prošle godine proglašen krivim da je kao načelnik SJB nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima od sredine jula do 4. avgusta 1992. godine.

U završnoj riječi pred Apelacionim vijećem Suda BiH 14. jula Tužilaštvo BiH zatražilo je osuđujuću presudu, ističući da je Merkez sproveo nezakonitu naredbu Ratnog predsjedništva Goražda o koncentraciji srpskog stanovništva.

Tužilac Marijana Čobović je rekla da je optuženi preko podređenih policajaca zatvorio više od 70 civila u četiri stana preko puta SJB-a i da je on predao spisak lica policajcu Šefiku Hodžiću.

Ona je dodala da je Merkez pravio raspored policajaca za obezbjeđenje civila, pozivajući se i na izvještaj SJB-a o sprovođenju naredbe od 13. do 18. jula.

Čobovićeva je navela da civili nisu imali hrane, da su dobijali minimalne količine vode, a da su bolesni bili bez ljekarske pomoći.

“Optuženi je bio najviše pozicioniran i nijedan policajac nije rekao da mu je bilo ko bio nadređen osim Merkeza”, rekla je tužilac.

Ona je odbacila teze odbrane o nadležnostima Centra službi bezbjednosti /CSB/ u Goraždu za zatvaranje civila.

Odbrana je u završnoj riječi istakla da je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu, uz obrazloženje da ne postoje razlozi o odlučnim činjenicama u vezi sa načinom na koji je optuženi počinio krivično djelo, te zatražila Merkezovo oslobađanje.

Branilac Senad Bilić je rekao da odbrana ne spori da su uslovi zatvorenih civila bili teški, ali je naveo da se radilo o julu 1992. godine, kada je Goražde bilo pod blokadom i kada se u grad slilo mnoštvo izbjeglica.

Izricanje poresude zakazano je za 10.00 časova.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*