Za ulazak u BiH i djeca strani državljani moraju imati negativan PCR test bez obzira na godine

Epidemiološka situacija u BiH se pomno prati i u skladu s tim donose i odluke. Tako je Vijeće ministara BiH odlučilo da je od 16. jula omogućen ulazak u našu državu stranim državljanima iz zemalja EU i članicama Šengenskog sporazuma uz obavezan negativan PCR test koji moraju imati i djeca bez obzira na starosnu dob.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako su za portal Klix.ba pojasnili iz Granične policije BiH, u našu zemlju mogu ući strani državljani navedenih zemalja ili oni koji imaju odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Evropske unije i šengenskog područja.

Dodali su da negativan PCR test ne smije biti stariji od 48 sati te da u tom slučaju svi strani putnici moraju imati navedeni dokaz uključujući i djecu.

“Od ove odluke izuzeti su državljani Republike Hrvatske, kojima je od 28. maja 2020. godine, kao i državljanima Republike Srbije i Crne Gore, omogućen ulazak u BiH uz važeće putne isprave”, kazali su iz Granične policije BiH.

Također, od 2. juna ove godine doneseni su i određeni izuzeci iz ranije donesenih odluka, a oni se odnose na to da dijete može ući u našu državu ukoliko je u pratnji roditelja ili staratelja koji ima državljanstvo BiH.

“Istovremeno je ulazak odobren i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine i potrebno je da stranac posjeduje odgovarajući dokaz iz kojeg je moguće nesporno utvrditi bračnu zajednicu sa bh. državljaninom”, pojasnili su iz Granične policije.

Izuzimajući gore navedene odluke, iz Granične policije BiH su podsjetili da je Vijeće ministara BiH odlučilo da se privremeno zabrani ulazak stranaca u našu državu.

Kako su dodali, ove mjere se ne odnose na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta, kao ni na posadu i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište BiH.

“Odluka se, također, ne primjenjuje na diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano (rezidentno) u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da je isto obvezno pridržavati se i poštivati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi). Prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, osim diplomatske iskaznice Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (tipa ‘D’, ‘MO’, ‘K’, ‘S’, ‘PO’, ‘PK’, ‘PP’), potrebno je posjedovati i pokazati odgovarajući važeći pasoš, dok je izlaz iz BiH dozvoljen”, naveli su iz Granične policije.

Odluka se, također, ne primjenjuje na:

  • zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci,
  • osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,
  • maloljetne strance u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine,
  • službe i timove Civilne zaštite,
  • pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,
  • strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,

-vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka,

  • posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu,
  • čelnike država i članove njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,
  • tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH,

-strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit izdatu od Vijeća ministara BiH,

-stranca koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

-strance članove uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe, koji radi prisustva ukopu umrle osobe mogu boraviti u Bosni i Hercegovini najviše 72 sata od trenutka ulaska u nju, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom,

  • stranca koji u BiH ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uvjetom da posjeduje poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažuje u našoj dražavi i posjeduje potvrdu o negativnosti testa na koronavirus, ne starijeg od 48 sati od trenutka ulaska.

“Sve navedene osobe obavezne su pridržavati se i poštivati sva uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH (epidemioloških i zdravstvenih službi), dok se od nadležnih zdravstveno-epidemioloških službi na graničnim prijelazima prilikom ulaska u našu državu više ne određuje mjera samoizolacije”, poručili su iz Granične policije BiH.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*