Veći povrat PDV-a privrednicima

Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) BiH je u 2014. godini privredi vratila milijardu i 172 miliona KM po osnovu indirektnih poreza, što je za 175 miliona KM ili 17,52 odsto više nego u 2013.

”Izvršeni povrat se najvećim dijelom odnosi na povrate PDV-a prema PDV prijavama i čini više od 80 odsto u strukturi ukupnih povrata prihoda prikupljenih od UIO”, pojasnila je nedavno načelnica Odjeljenja UIO za analizu i upravljanje rizicima Sabina Kuršumović.

Povrat PDV-a međunarodnim organizacijama veći je u prošloj godinu u odnosu na godinu ranije za 50 odsto.

Kako je naglasila, na rast povrata PDV-a su uticali veliki infrastrukturni projekti koji se provode u BiH.

”Autoceste Federacije su u 2014. godini dobile gotovo 65 miliona KM, a Autoputevi RS 43,5 miliona KM”, kazala je Kuršumović.

Termoelektrana Stanari i Prevent BiH su dvije firme u BiH koje su u prošloj godini povukle naveći dio povrata PDV-a.

Istakla je da Termoelektrana Stanari ima veliku investiciju i povrat PDV-a po PDV prijavama toj firmi je bio u iznosu 71 miliona KM.

”Prevent BiH je dobio 62 miliona KM. Ta firma je promijenila način poslovanja, budući da je u prethodnim godinama repromaterijal prijavljivala u postupku unutrašnje obrade, što ne podliježe plaćanju PDV-a ni povratu, a u 2014. repromaterijal za proizvodnju pušta u slobodan promet, pri čemu se plaća uvozni PDV i ostvaruje se pravo na njegov povrat”, kazala je ona.

UIOBiH je od 1. januara 2006. godine do 31. decembra 2014. godine samo po osnovu PDV-a naplatila više od 34 milijarde KM.

Kada se taj iznos stavi u omjer s trenutnim iznosom duga koji nije plaćen, a iznosi 317 miliona KM, onda to predstavlja manje od jedan odsto, odnosno 0,93 odsto ukupno naplaćenog PDV-a.

U UIO BiH smatraju da su jedna od institucija koja ima uspješan tj. veliki postotak naplate dugovanja.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*