Tim istražitelja WHO-a završio misiju u Kini: Cilj spoznati nastanak koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je njen izviđački tim koji je istraživao porijeklo epidemije koronavirusa u Kini zaključio svoju misiju u toj zemlji a UN-ova agencija za javno zdravstvo pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da će ‘međunarodni tim’ biti poslan u Wuhan, gdje je, kako se vjeruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Tedros je kazao da su ‘opis rada’ sačinili WHO i Kina, ali to nije konkretizirao.

Dr. Michael Ryan, čelnik odjela za vanredne situacije WHO, ukazao je na “razlike u epidemiološkim slikama” i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti procijenjeni.

“Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je pobijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu”, kazao je Ryan i dodao:

“Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila.”

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*