Danas konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH

Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon općih izbora održanih u BiH oktobra prošle godine bit će održana danas.

Osim što će novoizabrani delegati položiti zakletvu, dnevnim redom je predviđen izbor predsjedavajućeg i  potpredsjedavajućih Doma, a odmah potom i izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Najavljen je i izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Osim ovih odluka, kao vrlo važnih koraka u formiranju nove, postizborne zakonodavne i izvršne vlasti, na dnevnom redu je odluka o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine.

Federalni Dom naroda ima 58 mjesta, po 17 za delegate tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake, Hrvate i Srbe, kao i sedam za pripadnike iz reda Ostalih.

Delegati se biraju iz deset kantonalnih skupština u FBiH.

Izbor za novi saziv nije prošao bez teškoća, delegati su birani u dva kruga.

Neke skupštine kasnile su s predlaganjem delegata, potom je za neke predložene pojedince Centralna izborna komisija (CIK) BiH utvrdila da su se različito nacionalno izjašnjavali u dva izborna procesa pa je osporen izbor te su uslijedile žalbe, a kad je i to prošlo, CIKBiH je započeo drugi izborni krug.

Ispostavilo se da ni tada ne može biti popunjen delegatski klub Srba.

Predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić je protekle sedmice najavio predlaganje rješenja za taj problem.

CIK je do sada, u dva kruga posrednih izbora, utvrdio izbor 54 delegata. U Klubu Srba nedostaju četiri, umjesto 17 izabrano je 13 srpskih delegata Doma naroda jer ih više nije bilo izabranih u kantonalnim skupštinama.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*