Predstavnički dom BiH danas o Rezoluciji o Sutorini

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) neće na sjednici, koja je zakazana za danas, razmatrati imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jer Predsjedništvo BiH još nije imenovalo mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Potvrdio je to predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović. Stranka demokratske akcije (SDA) je ranije za mandatara Vijeća ministara BiH predložila Denisa Zvizdića.

Prošireni kolegij Predstavničkog doma PSBiH danas bi trebao odlučiti da li će se poslanici izjašnjavati o inicijativi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za smjenu Džaferovića.

”Što se mene tiče ja nemam ništa protiv da to bude na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, ali odluku o tome će donijeti Prošireni kolegij” – zaključio je Džaferović.

SNSD je zatražio smjenu Džaferovića zbog optužbe koje je u vezi s njim u javnosti iznio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo vezano za ratna dešavanja u Vozućoj.

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH kojeg je predložio poslanik Socijaldemokratske parije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Mirsad Mešić naglašavajući da je potrebno inspekcijski nadzor povjeriti Ministarstvu komunikacija i transporta BiH jer smatra da je sadašnje rješenje nadzora koji provodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) neadekvatno.

Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH, no članovi Ustavnopravne komisije dogovorili su da se od Kolegija Predstavničkog doma zatraže produženje roka od 20 dana za razmatranje tog zakona zbog uočenih grešaka.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem usklađivanja ove oblasti s evropskom legislativom. Usvajanjem ovog zakona BiH će ispuniti još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske zrakoplovne oblasti.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a ovim izmjenama se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života.

Pred poslanicima je i Prijedlog rezolucije o Sutorini, koji je predložio poslanik SDP-a Denis Bećirović. On traži da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH prema kojem bi Sutorina trebala trajno ostati u sastavu Crne Gore.

(Fena/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.