Čerkez: Sada živimo s virusom i moramo naučiti da štitimo sebe i druge

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas u Sarajevu da situacija s koronavirusom više nije kriza, već da mi sada živimo s tim virusom i da moramo naučiti da štitimo sebe i druge.

Nakon sastanka koji je premijer FBiH Fadil Novalić održao s predstavnicima kantona, predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, te čelnicima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Čerkez je rekao da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života.

  • Najveća smrtnost je među oboljelim koji su stariji od 55 godina, ali imamo sve više mladih građana koji umiru od te bolesti – naveo je Čerkez.

Pojasnio je da je s predstavnicima kantona dogovoreno da prate provođenje mjera koje je uvela Federacija, ali i da uvode dodatne ako to epidemiološka situacija u njihovom kantonu bude zahtijevala.

Također, dodao je da je dogovoreno poboljšanje dostave i ažuriranja podataka o zaraženima, kao i saradnja u proširivanju potrebnih kapaciteta i angažmanu ljudstva potrebnog za borbu protiv COVID-a.

Čerkez je poručio da moramo biti svjesni da se radi o izazovu kojem nisu uspjeli odgovoriti ni najveći evropski zdravstveni sistemi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*