Saopštenje-zaključci pete redovne sjednice Gradskog vijeća Grada Tuzle

Gradsko vijeće  Grada Tuzla je sa sjednice koja je održana juče uputilo Saopštenje,odnosno,zaključke sa pete redovne sjednice Gradskog vijeća Grada Tuzle,a u povodu Javnog poziva Visokom predstavniku u BIH, da zatraži održavanje sjednica OUN i nadležnih EU u vezi stravičnog zločina nad francuskim novinarima i brutalnih zločina nad muslimanima i džamijama u EU, kao i napade na sve vjerske zajednice u Evropi i u svijetu.

Gradsko vijeće Grada Tuzle osuđuje svaki vid raspirivanja mržnje, netolerancije i svaki teroristički akt, ma od koga dolazio. Stravičan zločin i ubistvo novinara u Parizu, imali su za posljedicu uznemirenje javnosti i građana u Evropi i Svijetu, zbog počinjenog zločina neprimjerenog civiliziranom svijetu, ali i pojavu ksenofobije, mržnje i netolerancije, koja je prisutna u znatnom obimu i koja mora i treba biti zaustavljena. S druge strane po ocjeni Gradskog vijeća Grada Tuzle, nedopustivi su i za svaku osudu zločini nad muslimanima i džamijama, te napadi na vjernike i vjerske zajednice svih konfesija u Evropi i Svijetu.
S ciljem sprečavanja eskalacije mržnje, netolerancije, terorizma i ksenofobije Generalna skupština OUN, EU i Vijeće Evrope treba i mora hitno djelovati i u tom smislu zakazati vanredna zasjedanja.
Traži se od Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ambasadora BiH pri UN-u, kao i od Visokog predstavnika BiH, da pokrenu procedure i zatraže od OUN, EU i Vijeća Evrope zakazivanje vanrednih zasjedanja, jer to nalaže trenutna sigurnosna situacija uzrokovana eskalacijom terora i netolerancije u Evropi i Svijetu
Gradsko vijeće smatra neophodnim usvajanje i rezolucije, kojom bi se spriječio i sankcionisalo izjednačavanje bilo koje religije sa terorizmom, jer je nedopustivo stradanje nedužnih građana zbog ekstremnih lica ili organizacija.

GRADSKO VIJEĆE
GRADA TUZLE

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*