Šest osoba uhapšeno u akciji Tužilaštva BiH i SIPA-e

U koordiniranoj akciji kodnog naziva “Skuter”, provedenoj pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici SIPA-e lišili su slobode šest lica te su otkrili i zaplijenili značajnu količinu cigareta i novca, te druge predmete koji su upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Tuzle, Kalesije i Zvornika provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih lica koja su pod istragom da su se kao organizovana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavila neovlaštenim prometom cigareta bez akciznih markica, koje su prodavali na teritoriji BiH.

Na navedeni način osumnjičeni su pribavili novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza i akciza na štetu budžeta BiH.

Prilikom pretresa na više lokacija otkrivena je i zaplijenjena veća količina cigareta bez akciznih markica, koje su bile namijenjene za prodaju na crnom tržištu, kao i određena količina novca.

Istražilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se na terenu gdje koordinira rad policijskih službenika SIPA-e i MUP-a TK i MUP-a RS.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ-a BiH) i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ-a BiH).

Nakon završetka operativnih aktivnosti, postupajući tužilac donijet​ će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*