FUCZ raspisao tender: Ko će instalirati i pustiti u rad 100 kineskih respiratora

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas je raspisala tender za transport, instalaciju, puštanje u rad, obuku osoblja i zakonsku verifikacija 100 kontroverznih kineskih respiratora.

Procijenjena vrijednog ugovora, u dva lota, iznosi do 190.000 KM bez PDV-a.

Kao što smo već pisali, bh. kompanije iz oblasti trgovine medicinskom opremom i nisu naročito zainteresirane za ovaj tender, a razlog je najviše afera u vezi sa samom nabavkom ovih respiratora, zbog čega i traje istraga Tužilaštva. Prema saznanjima portala Klix.ba na ovaj tender će se najvjerovatnije prijaviti firma iz Srbije koja bi mogla zadovoljavati sve potrebne uslove.

Interes za kontroverzne respiratore, za koje jedna strana kaže da se mogu samo koristiti u ambulantnim kolima, a druga da su namijenjeni i za odjele intenzivne njege, iskazale su zdravstvene ustanove iz svih kantona u Federaciji BiH. Federalnoj upravi civilne zaštite stigli su zahtjevi za 157 respiratora, iako ih u skladištu ima 100.

No uprkos svim zahtjevima, Federalni štab će ih podijeliti na osnovu prijedloga Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Federalni štab Civilne zaštite je već donio odluku i odobrio sredstva za usluge transporta, instalacije, puštanja u rad, obuke osoblja i zakonsku verifikacija iz sredstava na podračunu zaštite i spašavanja, a na osnovu čega će se i sprovesti javna nabavka.

Podsjetimo da je zbog sumnjive nabavke 100 respiratora otvorena istraga u Tužilaštvu BiH, a osumnjičeni su premijer FBiH Fadil Novalić, direktor FUZC-a Fahrudin Solak, vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*