U četiri općine u RS-u prosječna plata veća od 1.000 KM

U samo četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj prosječne isplaćene plate su tokom prošle godine premašile 1.000 maraka. Rekorder u društvu najboljih su Stanari, s obrzirom na to da je radnicima na tekući račun mjesečno lijegalo, u prosjeku, 1.245 maraka. Najmlađoj općini u ovom entietetu odmah za petama je Ugljevik, gdje se zarađivala 1.221 marka, a slijede Gacko, gdje je prosjek iznosio 1.135 maraka, te, očekivano, Banja Luka, gdje je prosječna plata nakon oporezivanja iznosila 1.024 KM, pišu Nezavisne novine.

Stanari su već nekoliko godina na vrhu u kada je riječ o prosječnim zaradama, potvrđuje opštinski načelnik Dušan Panić, koji pojašnjava da je na to utjecao logičan razlog.

“Od oko 1.300 radnika, dvije trećine rade u Rudniku i termoelektrani, gdje su plate solidne za naše uslove. Zahvaljujući tome prosjek je takav kakav jeste”, rekao je Panić.

Kako je dodao, više od polovine zaposlenih u spomenutom preduzeću živi u Stanarima, a ostatak je iz Broda, Teslića, Doboja…

“Mislim da su plate kod nas solidne u odnosu na uslove, te u odnosu na druge opštine”, naglasio je Panić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na nivou RS-a u prošloj godini prosjek je, kada je o isplaćenim platama riječ, iznosio 906 KM.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*