Osnivač Šarli ebdoa osudio urednika

Osnivač “Šarli ebdoa” osudio je ubijenog urednika Stefana Šarbonijera da je “povukao cijeli tim u smrt” time što je “pretjerao” s provokativnim karikaturama.

Henri Rasel, star 80 godina, koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja “Šarli ebdoa” (tada se zvao “Harakiri ebdo”), obratio se Šarbonijeru posthumno riječima “Stvarno ti zamjerim”, u kolumni lijevo orijentisanog magazina “Nuvel obs”, objavila je Raša tudej.

Rasel, koji piše pod pseudonimom Delfel de Ton, napisao je da je Šarbonijer bio “nevjerovatan mladić”, ali istovremeno i “tvrdoglavi glupan”.

“Zbog čega je imao potrebu da povuče cijeli tim time što je pretjerao sa karikaturama?”, upitao se on podsjećajući na karikature Muhameda iz 2011.

Na Raselovu kolumnu u “Nuvel obsu” odgovorio je Rišar Malka, dugogodišnji advokat “Šarli ebdoa”. Malka je pisao Mateju Pigasu, jednom od vlasnika “Nuvel obsa” i “Monda”.

“Šarb još nije sahranjen, a ‘Obs’ nije našao ništa pametnije da radi nego da objavi polemički i otrovni članak o njemu”, napisao je Malka.

“Prije neki dan urednik Nuvel obsa Matej Kruasando plakao je i govorio da će nastaviti da se bori. Nisam znao da će to uraditi na ovaj način. Odbijam da dozvolim da me savladaju loše misli, ali moje razočaranje je ogromno.”

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.