Branimir Glavaš danas na slobodi?

Branimir Glavaš kome je Ustavni sud Hrvatske ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, na osnovu koje koje zbog ratnog zločina izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru, prema očekivanju njegovog advokata Dražena Matijevića, mogao bi danas biti pušten na slobodu.

Matijević je izjavio da ima informacije prema kojima je Ministarstvo pravde BiH primilo od hrvatskog Ministarstva pravosuđa odluku Ustavnog suda kojom se ukida presuda Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša.

Advokat očekuje izjašnjavanje u najkraćem roku, što znači da bi Glavaš danas mogao biti pušten iz mostarskog zatvora, jer odluka hrvatskog suda više nije pravosnažna.

Matijević je rekao da ne savjetuje Glavašu povratak u Hrvatsku, dok njegov advokatski tim od hrvatskog provosuđa ne dobije jasna tumačenja o tome postoje li ikakve zapreke za njegov slobodni povratak.

Nažalost, sve je moguće, tim više što od početka postupka upozoravam da se radilo o politički montiranom procesu protiv Glavaša, koji, kako tvrdi Matijević, nevin služi zatvorsku kaznu.

Odluka Ustavnog suda, na koju se čekalo četiri godine, prema advokatovim riječima, nada je ne samo za Glavaša, već i da svi drugi mogu očekivati pravdu i pravičnost.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je u srijedu pravosudna tijela Bosne i Hercegovine o ukidanju pravomoćne presude Branimiru Glavašu, čime se otvara mogućnosti da on izađe na slobodu.

Ustavni sud ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima “garaža” i “selotejp” u kojima je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon što je kaznu od osam godina zatvora potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH, gdje je odlučio odslužiti zatvor, Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, prema pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda pa u ćeliju dolazi samo prespavati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.