U vulkanskoj erupciji na Tongi nastao veliki otok

Vulkan u erupciji u polinezijskom arhipelagu Tonga stvorio je novi veliki otok od stijena velikog volumena i pepela koje izbacuje već mjesec dana, saopćile su u petak lokalne vlasti.

Vulkan, udaljen oko 65 kilometara jugozapadno od glavnog grada kraljevine, proradio je 20. decembra prvi put u pet godina, objasnilo je ministarstvo zemljišta i prirodnih resursa.

Erupcija se dogodila na dva kratera, jednom na nenaseljenom otoku Hunga Ha'apai i drugom ispod mora, oko 100 metara od obale.

Stručnjaci su pregledali područje iz čamaca u četvrtak i konstatirali da je erupcija promijenila krajolik. “Novi otok je širok jedan kilometar, dug dva kilometra i visok stotinjak metara”, navelo je ministarstvo u saopćenju.

– Posmatrali smo kako vulkan izbacuje svakih pet minuta na visinu oko 400 metara pepeo i velike stijene – dodalo je ministarstvo.

Erupcija je izazvala velike štete na vegetaciji otoka Hunga Tonga i Hunga Ha'apai.

Otoci Tonga, kraljevine od oko 170 otoka sa 120.000 stanovnika, nalaze se na “vatrenom pojasu” Pacifika, gdje se sastaju kontinentalne ploče, uzrokujući jaku seizmičku i vulkansku aktivnost.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*