Krizni štab FBiH izdao novu preporuku za škole, uskoro publika na stadionima!?

Zaključno s današnjim danom ukupno je u Federaciji BiH potvrđeno 13.194 slučaja COVID-a, ukupno umrlih 365, od čega dva u posljednja 24 sata, a ukupno aktivnih slučajeva je 3.234, dok je u posljednja 24 sata registrirano 263 novih slučajeva, poručio je Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva na konferenciji za medije.

Dodao je da je sedmodnevna incidenca u kontinuiranom porastu.

“Nakon što smo imali jedan povoljniji dio, imali smo rast što govori da moramo biti pažljivi. Kumulativna incidenca u posljednjih sedam dana iznosi 66 na 100 hiljada stanovnika u FBiH, dok je u osam kantona preko 30 slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Najveći porast zabilježen je u ZHK, Kantonu 10 i HNK. Možemo zaključiti da su uglavnom lokalne epidemije povezane uz porodične proslave i povratak s odmora”, istakao je Musa.

Apelirao je da se izbjegavaju veća okupljanja naročito u zatvorenim prostorima i da se proslave ograniče na uži krug prijatelja.

“Do sada je predškolska i školska dob u ukupnom broju oboljelih učestvovala s devet posto. Kada je riječ o dobnoj strukturi umrlih, stanovnici preko 65 godina čini 70 posto umrlih”, zaključio je Musa.

Član Kriznog štaba Goran Čerkez kazao je da je epidemiološka situacija uvijek osnova za donošenje mjera i da se one nisu puno mijenjale, te da su se desile manje dorade.

“Ulazimo u period koji nosi veći rizik, povratak sa odmora, otvaranje škola, kulturnih institucija… Gledali smo da to bude sa što manje rizika. Mnoge zemlje imaju slične mjere. Jako je bitno da svi znamo da je rizik uvijek tu. Davali smo preporuke da nema velikih događaja, ali nažalost dešavale su se svadbe i velika okupljanja”, istakao je Čerkez i dodao da su mjere uglavnom ostale iste.

Kako kaže doradili su preporuku za škole da se u zajedničkim prostorijama smanji susret nastavnika i roditelja.

“Nije problem što neko oboli, već što cijela škola može iskočiti iz sistema”, dodaje Čerkez.

Čerkez dodaje da su dobili upite roditelja čija su djeca u socijalnim ustanova, iz porodica čiji su članovi u zatvorima, a pitanja su se odnosila na posjete.

“Mi smo dozvolili posjete, ali ustanove moraju ispoštovati epidemiološke uvjete. Očigledno je da mnogi nisu postupali po toj preporuci. Razgovarali smo i o sportu na otvorenom i želimo probati da vidimo koliko bi mogli omogućiti prisustvo gledalaca. To bi bilo eksperimentalno, ali realno mali je rizik na tribinama, ali rizik se pojavljuje prije i poslije utakmice. I tu smo spremni dati upute da se pojača nadzor nakon takvih događaja u obližnjim kafanama, ali bi se možda moglo sve iskontrolisati. Ovo ne možemo raditi u sportovima koji se odvijaju u zatvorenom”, poručio je Čerkez i najavio da će nastaviti razgovore jer ova mjera bora biti donešena i u entitetu Republika Srpska.

Čerkez je apelovao na četiri osnovne mjere, maska, distanca, pranje ruku i da se ne dolazi na posao ukoliko se ima temperatura, malaksalost ili bilo koji respiratorni simptom.

Zahvalio je stanovništvu i kazao da naše stanovništvo puno više poštuje mjere nego u regionu.

Preopruka za škole i publika na stadionima

Čerkez je istakao da Krizni štab FBiH razmišlja o vraćanju gledalaca na otvorene sportske terene.

– Realno je mali je rizik od zaraze na stadionima, rizik postoji prije i poslije utakmica. Još ćemo razgovarati o tome – pojasnio je Čerkez.

Napomenuo je da ulazimo u period koji nosi veći rizik.

– Vraćaju se ljudi s godišnjih odmora, otvorile su se škole, otvorit ćemo i pozorišta. Kod nas je došlo do smanjenja broja oboljelih u pojedinim kantonima poput KS i TK, ali negdje imamo i značajan rast oboljelih što nas tjera na oprez. Sve što se dešava posljedica je kršenja mjera i preporuka. Imamo velike importe izvana – govori Čerkez.

Pojasnio je da je došlo do dorade nekoliko mjera koje se odnose na školstvo. Napomenuo je da su dali preporuku da se u zbornicima, na hodnicma i u zajedničkim prostorijama smanji susret i održavanje nastavničkog vijeća, sastanaka s roditeljima.

– Treba komunicirati online. Imali smo i određen broj upita roditelja čija su djeca u socijalnim ustanovama. Kroz našu naredbu dali smo mogućnost posjete, i ustanove moraju napraviti svoj krizni plan i prilagoditi ga, ispoštovati epidemiološke mjere kod posjeta – dodao je Čerkez.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*