Ljubljana predala plan za rješavanje problema štediša

Slovenija je predala danas Savjetu Evrope akcioni plan za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Ališić i drugi”, koji se odnosi na vraćanje stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci.

Savjet Evrope trebalo bi uskoro da objavi akcioni plan, a iz slovenačkog Ministarstva finansija ističu da je ovaj plan napravljen u roku i skladu sa smjernicama Komiteta ministara Savjeta Evrope.

Razmatrajući predmet “Ališić i drugi” protiv država nasljednica SFRJ, Evropski sud u Strazburu donio je u julu prošle godine pravosnažnu presudu, prema kojoj su Srbija i Slovenija odgovorne za vraćanje novca štedišama Invest banke i Ljubljanske banke.

Tužioci Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović žalili su se Sudu u Strazburu da nisu mogli da podignu deviznu štednju uloženu prije raspada bivše SFRJ u Ljubljansku banku Sarajevo i tuzlansku filijalu Investbanke.

Prema presudi, građani će dobiti po 4.000 evra kao naknadu za nematerijalnu štetu.

Osim isplate nematerijalne štete, sud je naložio da se u roku od godinu dana omogući štedišama ove dvije banke da novac dobiju na isti način kao i štediše na teritoriji Srbije i Slovenije, a jedan od načina je isplata u ratama.

Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović su državljani BiH i žive u Njemačkoj, a Ališićeva je i državljanin Njemačke.

Sudu u Strazburu podnijeto je nešto više od 1.650 sličnih tužbi, većinom protiv Slovenije, a u nekim slučajevima i ostalih država sa područja bivše SFRJ, koje zbog nemogućnosti da dođu do svoje stare štednje tuži 8.000 štediša.

(SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*