Singapur razmatra uvođenje “leta za nigdje”: Ublažiti želju za letenjem i ekonomske posljedice

Koronavirus je utjecao na sve sfere društva, a aviokompanije su među najpogođenijim. Zbog toga su prinuđene da improvizuju i na kreativan način omoguće putovanja ljudima koji su zaljubljeni u letenje i istraživanje svijeta. CNBC piše da shodno tome jedna aviokompanija iz Singapura razmatra uvođenje “leta za nigdje”, što podrazumijeva da će putnici poletjeti i sletjeti na isto mjesto kako bi na taj način bila umanjena čežnja za putovanjima, ali i smanjene ekonomske poteškoće.

Ukoliko se nastavi realizacija ove ideje, “letovi za nigdje” s aerodroma Singapur Changi mogli bi početi narednog mjeseca, a aviokompanija “Singapore Airlines” je kazala da ti planovi još nisu sigurno potvrđeni.

Takvi letovi mogli bi se smatrati jednom vrstom pomoći nacionalnom avioprijevozniku da se izbori tokom godine s rekordnim gubicima koji su izazvani pandemijom, a s druge strane, stanovnicima omogućavaju priliku da napuste ovo područje na samo nekoliko sati.

Kompanija Singapore Airlines se svrstava među najbolje svjetske aviokompanije, međutim, trenutno je teško pogođena pandemijom zato što ne obavlja putničke letove.

“Na vrijeme ćemo sve obavijestiti ako nastavimo ove planove”, kazali su iz ove aviokompanije.

Većina od 5,7 miliona stanovnika Singapura nije mogla putovati otkako je ova država zatvorila granice krajem marta.

Australac Leithen Francis, koji živi u Singapuru od 2001. godine, kazao je da je zainteresovan za “letove za nigdje” ukoliko oni postanu stvarnost.

“Mislim da je to sjajna ideja i bio bih spreman ukoliko je nastave. Navikao sam putovati, tako da mi definitivno nedostaje letenje”, kazao je Francis.

Suzanna Low iz Singapura je kazala da je spremna platiti kartu ukoliko je cijena razumna.

“Platila bih, uglavnom zato što mi nedostaju putovanja i cijeli taj sistem prijave, zatim posluživanje hrane u avionu i naravno gostoljubivost i osmijeh stjuardesa”, kazala je Low.

Jedan od planova je da avion poleti s aerodroma u Singapuru, napravi krug oko njega i vrati se na mjesto polaska, međutim, cijena ovog leta još nije određena.

Bitno je istaći da ova aviokompanija nije jedina u Aziji koja razmišlja o ovoj ideji. Naime, “let za nigdje” poletio je nedavno s aerodroma u Tajvanu nakon što su i u ovoj državi obustavljeni svi letovi.

“EVA Airways” je u augustu na Dan očeva ponudila let 5288 – što na kineskom znači “Volim tatu”. Svih 309 sjedišta Airbusa A330 “Hello Kitty” rasprodato je u sekundi.

Avion je poletio s međunarodnog aerodroma Taipei Taoyuan, napravio krug oko Tajvana i malo kroz japanski zračni prostor prije nego što se nakon skoro tri sata vratio na aerodrom odakle je i poletio. Za cijenu leta između 150 i 180 eura, putnici su dobili i ručak.

Porodični ljekar koji za sebe kaže da je ljubitelj avijacije Lee Kai Lun rekao je da trenutno osjeća da mu je ugodnije letjeti s putnicima iz Singapura, a ne međunarodnim letom.

“Daleko od toga da ne postoji rizik, ali rekao bih da je on u ovakvom slučaju poprilično nizak. Nakon toliko dugo vremena na zemlji, imam želju da ponovo letim”, kazao je.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*