Zbog porasta zaraženih u Izraelu zatvara se džamija Al-Aqsa, prvi put nakon 1967.

Treće najsvetije islamsko mjesto na svijetu, jerusalemska džamija Al-Aqsa od petka će biti zatvorena zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, objavile su vlasti koje nadziru muslimanska sveta mjesta. France24 piše da su vlasti Vakufa (zadužbine osnovane po propisima šerijatskog zakona) održale hitan sastanak sa zdravstvenim zvaničnicima s obzirom na to da broj slučajeva koronavirusa raste i u Izraelu i na palestinskim teritorijama.

“Članovi Vakufa odlučili su zabraniti ulazak vjernika u džamiju, počevši od petka (18. septembar), u periodu od tri sedmice. Nadamo se da će građani razumjeti ovu proceduru, u smislu očuvanja zdravlja i općeg dobra”, rekao je član Vakufa Hatem Abdel Qader.

Ova mjera se podudara s trosedmičnim zatvaranjem koje je uveo Izrael, koji kontroliše ulaze u džamiju.

Qader je kazao da će se pozivi za molitvu vjernicima nastaviti širiti jerusalemskim Starim Gradom dok će zaposlenima u Vakufu biti dozvoljeno da se mole na lokalitetu džamije.

Ovo je drugi put da je Vakuf odlučio zatvoriti džamiju otkako je Izrael okupirao istočni Jerusalem u “Šestodnevnom ratu” 1967. godine.

Izrael je već ranije blokirao pristup tom svetom muslimanskom mjestu koje je u centru palestinske aspiracije za državom.

Do sada su izraelske vlasti prijavile blizu 167.000 slučajeva koronavirusa i 1.147 preminulih od posljedica zaraze.

U okupiranoj Zapadnoj obali, od posljedica koronavirusa preminulo je 214 osoba, a više od 30.200 ih je zaraženo od početka pandemije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*