Osnovana Mreža 5F7 – Mreža građanskih, nepolitičkih pokreta iz BiH

Sindikat solidarnosti danas je održao konferenciju za novinare tokom koje je osnovana Mreža 5F7 – Mreža građanskih, nepolitičkih pokreta sa područja BiH koji su nastali iz prošlogodišnjih februarskih demonstracija.

Naziv Mreže je simboličan i namjera mu je podsjetiti na ono što se dešavalo u periodu od 5 do 7 februara prošle godine u nekoliko BH gradova. Osnivanje Mreže ozvaničeno je upravo u Tuzli, jer je iz ovoga grada i krenuo građanski bunt.

Mrežu čine građanske i nepolitičke organizacije iz cijele BiH, a većina njih je nastala nakon radničkih protesta, kao njihova direktna posljedica.Namjera im je jedinstveno vršiti pritisak na predstavnike vlasti na svim nivoima, kako se najvažnije odluke ne bi donosile bez saglasnosti građana BiH.

Sindikat solidarnost namjerava obilježiti godišnjicu protesta. Za 7.februar planiraju okupljanje ispred zapaljene zgrade u koju je bila smještena Vlada TK. Ta je zgrada, ističu, simbol otpora i namjera im je podsjetiti vlasti da građani neće dozvoliti da ih se ugnjetava. Pozivaju sve građane da im tog dana svojim prisustvom pruže potporu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*