Zbog koronavirusa zanemaruju se druge bolesti, iz udruženja upozoravaju na epidemiju karcinoma

U mostarskom udruženju građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena “Novi pogled” strahuju da bi fokus zdravstvene struke i cjelokupne javnosti na koronavirus mogao rezultirati novom epidemijom karcinoma u poodmaklom stadiju. Predsjednica tog udruženja Maja Memić za Klix.ba kaže kako zbog straha od koronavirusa dolazi do zanemarivanja drugih zdravstvenih problema, što je veoma opasno.

“Mislim da se od straha koronavirusa karcinom ne smije zanemariti i ne može se ostaviti za razdoblje kad prođe ova epidemija, jer sigurno se nije dobro bojati korone više nego raka”, ističe Memić.

Naglašava da onkološki pacijenti idu redovno na svoje kontrolne preglede, te da se kemoterapije i radioterapije, održavaju po protokolu i da nije bilo problema čak ni u vrijeme zabrana kretanja i izolacija po pitanu njihovog liječenja. Ali problem je kako navodi u tome što osobe koje trebaju prve preglede ne mogu doći jednostavno do ljekara.


“Ako neka žena napipa kvržicu ili ima ginekološke probleme koji su pokazatelji malignog oboljenja i trebaju dijagnozu za liječenje oni ne mogu do svog ljekara na vrijeme i onda se stvara opasnost da će njihova bolest napredovati prije nego što se dijagnosticira”, upozorava Memić.

Podsjeća da kroz sve preventivne programe stalno naglašavaju to da je rano otkrivanje raka najbolji lijek i jedini način za spas, što je zbog novonastale situacije nemoguće napraviti.

“Kako otići ljekaru, ako imate bilo kakve probleme koji mogu biti pokazatelji nekog malignog oboljenja, kad se provo morate testirati, epidemiološki list donijeti od svog ljekara, a da ne govorim druge probleme ako čovjek ima, jer svi znamo da bez testiranja se ne može ući niti u jednu zdravstvenu ustanovu”, podsjeća Memić.

Priča kako su u udruženju imali članicu koja je u sedmom mjesecu imala kontrolni pregled, karcinom dojke, ali je imala i promjene na plućima i morala raditi bronhoskopiju, pa joj se morao uzeti uzorak, a prije toga uraditi test na koronavirus, jer se tiče respiratornog sustava. To je kako nastavlja dovelo do toga da je PH nalaz koji je otišao u Split skoro mjesec i pol dana čekala, u neznanju hoće li trebati kemoterapija ili ne i koji protokol liječenja zahtjeva to.

“Sad je sve podređeno koroni, vrlo dobro znamo i u podne i u ponoća, koliki je broj oboljelih , koliko je umrlih od koronavirusa, na žalost od karcinoma nema tih podataka”, ističe ona.

Bez obzira, kako nastavlja što sva udruženja u Bosni i Hercegovini vape za registrom za maligna oboljenja, toga ni dan danas nema, dok se o koroni vrlo lako mogu svi podaci sakupiti, sabrati i reći u svim medijima koliko je danas oboljeli i koliko umrlih.

Zašto je to tako, pita se ona, napominjući kako je u Federaciji BiH deset kantona, deset ministarstva zdravstva i deset zavoda, koji godinama ne mogu napraviti registar oboljelih od najopakije bolesti današnjice. Jedini zaključak po njezinim riječima je da nema sistemskog rješenja u zdravstvu.

“Lično se bojim, a to je mišljenje i mnogih članica iz udruge, koje već imaju svoju dijagnozu karcinoma, da kad prođe kriza oko korone, da će se pojaviti epidemija karcinoma, ali nažalost da oni budu u nekoj odmakloj fazi, jer bolest ne može čekati, zdravlje ne može čekati i ne možemo ga zanemariti”, poručuje Memić.

Zbog koronavirusa kako napominje za ovu i prošlu godinu i nemaju podatke o broju novooboljeli osoba od karcinoma, a kako se radi o visokorizičnoj populaciji dodatni je problem što ne mogu organizovati ni okupljanja i druženja podrške koja su im od velikog značaja.

“Dok je lijepo vrijeme susrećemo se uz distancu na otvoreno i pokušavamo govoriti, ali kad dođe jesen i zima, ne znam kako ćemo se uopće okupljati i da li ikako smijemo, jer velika je doza straha kod svih nas”, priznaje Memić.

U cijeloj situaciju nju dodatno zabrinjava i to što je prekinut “Screening program” prevencije u HNK koji je bio lider u uvođenju programa prevencije karcinoma dojke u BiH.

Zbog epidemioloških mjera ove godine se ne može organizoraviti ni tradicionalna šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, ali će se održati u digitalnoj formi ujedinjena u čitavoj Evropi.

“Pokrenuta je globalna digitalna platforma na 20 svjetskih jezika na kojoj se ljudi širom Evrope i svijeta povezuju kroz online registraciju, koja će biti održana 25. 26. i 27. 9. 2020. godine”, kaže Memić.

Zadnji dan će kako naglašava biti “live” od 13 do 14 sati na digitalnoj platformi tako da svi mogu da pogledaju i učestvuju sa nekoliko koraka u svojoj ulici, dvorištu ili svome domu i daju podršku svim ženama ne samo u BiH, nego u cijeloj Evropi.

“Kroz donacije ili uplatu simbolične registracije od 10 KM na platformi www.raceforthecure.eu postajete dijelom digitalne zajednice, podižete svijest o karcinomu dojke i doprinosite da se i u ovim teškim vremenima održi Race for the Cure u Bosni i Hercegovini i nastave brojne aktivnosti prevencije bolesti i podrške oboljelim ženama”, kaže Memić.

Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom na to da svake godine u Evropi bude dijagnosticirano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba nažalost izgubi život.

“Budimo povezani i na sigurnom. Širimo lanac podrške online registracijama. Covid ne smije zaustaviti brigu o zdravlju”, poruka je ovogodišnje online manifestacije Race for the Cure.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*