(Video) Hrast Lužnjak u Tuzli i nakon 332 godine i dalje je živ i raste

U blizini Osnovne škole Kreka i pedagoškog zavoda TK, nalazi se stari Hrast lužnjak, koji je spomenik prirodnog naslijeđa zaštićen od strane Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona još od 1987. godine.

Njegova starost procjenjuje se na preko 300 godina. Ovaj primjerak hrasta jedan je od najstarijih, najvećih i najljepših na širem području. Tim stručnjaka iz  Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzeja istočne Bosne Tuzla, obišao je stari hrast čime je počela realizacija projekta “Memorijalna stabla u kulturnom krajoliku Tuzlanske regije”.

Na ovaj način ukazat će se na značaj ovih spomenika prirodne baštine, kao i utvrditi njihova veza sa etnološkom, i kulturno-historijskom baštinom, kazao je u razgovoru za RTV7 Tuzla mr.sc. Rusmir Djedović jedan od realizatora projekta.

Starija predanja govore kako je na ovom lokalitetu, nekada davno, bilo na desetine lužnjaka. Oboreni su, izloženi ili ugrađeni u krovne elementa. Preživio je lužnjak, koji je rastao i razvijao se kako je rasla i razvijala se Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*