Izložba radova Mevludina Ekmečića postavljena u Bošnjačkom institutu

Retrospektivna izložba slika i crteža Mevludina Ekmečića postavljena je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića u povodu 90 godina života i 72 godine umjetničkog rada toga autora.

Postavku čini 67 umjetničkih djela (ulja na platnu, akvareli, crteži i kombinovane tehnike), devet info panela i video prezentacija izložbe.

Direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović istaknuo je djelovanje Mevludina Ekmečića u oblasti kulture, doprinos osnivanju i uspostavljanju umjetničkih zbirki više institucija među kojima je i Zbirka umjetničkih djela Bošnjačkog instituta.

Amina Rizvanbegović Đuvić podsjeća da je zbog virusa korona sarajevska izložba postavljena nešto kasnije nego li je to bilo planirano te da ima manje eksponata u odnosu na prethodne dvije, postavljene u Tuzli i Brčkom.

Kustos izožbe Ibrahim Krzović istaknuo je osebujnu obdarenost i neiscrpnu stvaralačku energiju Mevludina Ekmečića.

Današnjem događaju prisustvovala je Zehra, supruga Mevludina Ekmečića, a uručena joj je prigodna monografija. Partneri izložbe su Fondacija Legat Ekmečić Brčko distrikt BiH i Centar za kulturu Tuzla – Međunarodna galerija portreta.

Mevludin Ekmečić (Zaborak kod Čajniča 1929.) veliki je umjetnik i kulturni radnik, koji je obilježio likovnu scenu Bosne i Hercegovine.
Izložba ‘Mevludin Ekmečić: retrospektivna izložba slika i crteža povodom 90 godina života i 72 godine umjetničkog rada 1947 – 2019.’ bit će postavljena do 7. novembra u Bošnjačkom institutu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.