Cormack: Pred nama je godina puna izazova

Nakon prve sedmice u Bosni i Hercegovini američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack objavila je svoj prvi komentar na blogu u kojem je izrazila svoje prve dojmove, ali i ključne prioritete.

– Nakon prve sedmice u vašoj prekrasnoj zemlji, želim s vama podijeliti prva razmišljanja i ideje o tome kako očekujem da ćemo zajedno raditi – navodi ambasadorica.

Naglašava da je u petak zvanično postala američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, predajom akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

– Radujem se saradnji s njim, predsjednikom Izetbegovićem, predsjednikom Čovićem, kao i s ministrom vanjskih poslova Lagumdžijom. Hvala vam svima za iznimno toplu dobrodošlicu. Dugo je trebalo da dođem, ali imam osjećaj kao da sam, ustvari, došla u pravi trenutak – navodi ona.

Formiraju se nove vlasti, a, ističe ona, naši evropski partneri još jednom pokazuju posvećenost da Bosnu i Hercegovinu približe članstvu u EU.

– Pred nama je godina puna izazova i puno posla treba uraditi. Međutim, ovo je također godina u kojoj se obilježavaju važne godišnjice. Ja ću se fokusirati na saradnju sa svima vama i s našim međunarodnim partnerima kako bi ova zemlja postala u potpunosti funkcionalno i demokratsko društvo odgovorno građanima – ističe ambasadorica Cormack.

Navodi da je u ponedjeljak posjetila Brisel i sastala se s ključnim akterima u Evropskoj uniji i NATO savezu, „koji su još jednom potvrdili opredijeljenost da sarađuju s vama kako bi BiH postala dio tih institucija“.

– Vi znate da su SAD posvećene da pomognu da BiH postane otvorena i progresivna demokratija, a ja želim raditi sa svojim timom iz Ambasade da nađemo načina kako bismo pomogli ovoj zemlji da iz faze stabilnosti pređe u fazu prosperiteta. Zbog toga što vjerujemo da je za postizanje ovog cilja ključno da BiH osnaži veze sa Zapadom, a ankete pokazuju da većina vas to želi, neću se ustručavati da tražim od političkih lidera da ispune obećanja koja daju euroatlantskim institucijama i, što je još važnije, obećanja koja su dali svojim građanima u vrijeme izbora. Ne treba ni spominjati da je aktivni angažman civilnog društva ključni dio takvih nastojanja – navodi ona.

Kaže da planira uskoro putovati širom zemlje i „razgovarati s vama da čujem šta je to što vas brine, koja su vaša nadanja i što je najvažnije da pokušamo identificirati nove načine na koje možemo doprinijeti boljoj budućnosti BiH“.

– Kako bismo prešli put od pukog preživljavanja do stvarnog napretka, poslovna i investiciona klima moraju se poboljšati kako bi ljudi našli posao. Da bi se to desilo, pojedinci i institucije u BiH se moraju ozbiljno pozabaviti korupcijom, kao i politikom koja korupciju toleriše, te pravnim sistemom koji okreće glavu od korupcije – ističe ona.

Ističe da Ambasada ima nove programe za borbu protiv korupcije i to će biti tema razgovora koje će, kako kaže, voditi sa svima od najvažnijih lidera do vlasnika trgovina.

– Ne samo da BiH mora olakšati pokretanje novog biznisa, bilo da se radi o velikim firmama ili malim preduzećima, nego taj proces mora biti koristan za sve – kaže ona.

Još jedna stvar o kojoj, kako kaže, želi razgovarati s najširim mogućim auditorijem je kako BiH može dodatno promovirati toleranciju i bogatu raznolikost koje su temelj ove zemlje.

– U tom smislu, čvrsto vjerujem da djeca treba da pohađaju školu zajedno i da uče prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge i istovremeno stekli vještine potrebne za konkretan doprinos budućnosti svoje zemlje. Štaviše, želim učestvovati u diskusijama o tome kako ići dalje od pukog prevazilaženja tradicionalnih nacionalnih i etničkih podjela, uključujući i manjine i druge, ponekad marginalizirane skupine u društvu. Moja majka je odrasla na maloj farmi u ruralnom dijelu Amerike, a moj otac je odrastao u urbanoj imigrantskoj sredini, a učili su me da zemlja mora iskoristiti raznolikost porijekla i vrijednosti svih svojih građana da bi bila uspješna – naglašava.

Kao zvanični predstavnik Vlade SAD, svakako ću, ističe ambasadorica, sarađivati s institucijama i političkim liderima ove zemlje.

– Ali, na samom početku mog mandata u BiH, želim naglasiti koliko ozbiljno računam na svakog građanina i civilno društvo u rješavanju brojnih problema koji su pred nama. Iz onoga što sam naučila o BiH i iz ogromnog iskustva mog tima u Ambasadi, smatram da treba da posvetimo još više pažnje pružanju podrške velikom broju talentiranih građana, intelektualaca, NVO i novinara koji imaju ključnu ulogu u pozitivnim promjenama. Ne treba ih samo hvaliti, treba im se pridružiti. Za mene taj zadatak počinje u ponedjeljak, pratite moje aktivnosti. Jedva čekam da se upoznamo, da čujem vaša razmišljanja, snove i probleme, te da pomognem vaša nastojanja da BiH postane zemlja u kojoj svi imaju šansu, kao što i treba biti – ističe.

Američka ambasadorica u BiH kaže da želi posjetiti sve dijelove zemlje, upoznati njene građane i osjetiti bogatu i raznoliku kulturu.

– I dok to budem radila, planiram i dalje koristiti ovaj prostor za održavanje otvorenog dijaloga s građanima BiH, kao što su radili i moji prethodnici. Moja zemlja je istinski prijatelj i saveznik BiH i ja namjeravam aktivno graditi naše odnose na tim čvrstim temeljima – napisala je američka ambasadorica u BiH na blogu pod naslovom “Prvi dojmovi i ključni prioriteti”, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.