Netanyahu: Nećemo dozvoliti suđenja izraelskim vojnicima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je kritizirao odluku Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o otvaranju predistrage o izraelskim ratnim zločinima i poručio da niti jedna sudska presuda neće spriječiti Izrael da poduzme sve potrebne mjere svoje sigurnosti.

Premijer Netanyahu je u obraćanju na sjednici Vijeća ministara u nedjelju kazao da će Izrael u punom kapacitetu stati protiv najavljenih istraga ICC-a i da će u tom pravcu angažirati i druge.

“Branit ćemo pravo Izraela na samoobranu i nećemo dozvoliti da se izraelski vojnici procesuiraju na tom međunarodnom sudu”, poručio je Netanyahu, kako prenosi Anadolija.

Šef izraelske vlade je odluku ICC-a o otvoranju istrage o izraelskim ratnim zločinima ocijenio “dvoličnom” i dodao da bi time bili zaštićeni teroristi.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Fatou Bensouda, je u petak priopćio da je otvorena predistraga o situaciji u Palestini.

Istraga je otvorena na bazi palestinskog potpisivanja Rimskog statuta ICC-a početkom ove godine i njezinog zahtjeva da se istraže ratni zočini koje je Izrael činio od sredine prošle godine.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je do sada potpisao ukupno 20 međunarodnih sporazuma, među kojima i Rimski statut i o tome izvijestio Ujedinjene narode.

Očekuje se da članstvo Palestine u ICC-u bude aktivirano od 1. travnja ove godine.

( Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*