Nakon poraza od Sjeverne Irske/Bajević o ostanku na klupi Zmajeva: Ne znam, odgovor ne zavisi od mene

Selektor nogometne reprezentacije BiH Dušan Bajević je na konferenciji za medije nakon utakmice protiv Sjeverne Irske rekao da ne zavisi od njega budući angažman na klupi Zmajeva. Bajeviću je porazom od Sjeverne Irske u meču baraža za odlazak na Euro istekao ugovor na klupi Zmajeva, s obzirom na to da je on važio do okončanja ciklusa “Evropsko prvenstvo”.

Nakon meča je bio vidno razočaran, a kako je rekao, kada se šutiraju penali onda je potrebno i malo sreće, što naš tim nije imao.

“Veoma nam je žao što nismo prošli i došli u situaciju da igramo drugu utakmicu, ali igračima nemam šta zamjeriti i dali su sve od sebe. U ovakvim mečevima, kada penali odlučuju pobjednika, treba imati i malo sreće, ali to je nogomet i ovakve stvari se dešavaju”, rekao je Bajević.

Nakon toga odgovorio je na pitanje koje najviše zanima bh. javnost, a to je da li će ostati selektor i nakon ispadanja iz trke za Euro.

“To ne znam, vjerovatno da, ali odgovor na to pitanje ne zavisi od mene, već od predsjednika Nogometnog saveza BiH”, rekao je Bajević.

Također, na konferenciji za medije otkrio je da su igrači sami birali da li će pucati penale te da su mnogi od njih bili veoma umorni nakon 120 minuta igre.

Naredni meč Zmajevi igraju u okviru Lige nacija protiv Nizozemske u Zenici.

Podsjećamo, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je na stadionu Grbavica u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo dočekala reprezentaciju Sjeverne Irske. Nakon 120 minuta igre bilo je 1:1, a Sjeverna Irska slavila je nakon jedanaesteraca rezultatom 4:3. Prvu priliku naša reprezentacija imala je u petoj minuti susreta. Pjanić je izveo korner, a Siniša Saničanin je šutirao glavom preko gola gostiju. Odlično je naša reprezentacija otvorila utakmicu, napadali smo od prve minute, a već u sedmoj smo izveli treći korner na utakmici. Nakon novog centaršuta Pjanića lopta je došla do Džeke, ali kapiten našeg nacionalnog tima nije uspio uputiti udarac ka golu Baileyja Peacock-Farrella.

Nastavili su Zmajevi s napadima, a u devetoj minuti Višća je kombinovao s Radetom Krunićem, ali nogometaš Milana nije uspio uputiti udarac ka golu Sjeverne Irske.

Zmajevi su do vodstva došli u 13. minuti susreta. Odlično je po desnoj strani terena prošao Branimir Cipetić, Jonny Evans se okliznuo, a desni bek naše selekcije vratio je loptu u šesnaesterac za Krunića koji je pogodio za vodstvo Zmajeva. Prethodno je fantastičnu dubinsku loptu za Cipetića poslao debitant Anel Ahmedhodžić.

U 15. minuti susreta fantastična intervencija Ibrahima Šehića. Josh Magennis je odlično šutirao glavom, ali je Šehić sjajno intervenisao. Naknadno je sudija Lahoz dosudio prekršaj u napadu gostujuće selekcije. U 24. minuti susreta Pjanić je šutirao sa 20-ak metara od gola gostiju nakon dodavanja Krunića, a lopta je završila pored stative gola Sjeverne Irske.

Pjanić je još jednom pokušao u 29. minuti susreta. Višća je vratio loptu na vrh šesnaesterca, a udarac nogometaša Barcelone uspjela je izblokirati odbrana gostiju. Pjanić je u 34. minuti susreta poslao dugu loptu u šesnaesterac gostiju, Džeko je odlično primio i vratio za Krunića, a njegov udarac uspio je zaustaviti Peacock-Farrell. Ostalo je do kraja prvog poluvremena na stadionu Grbavica 1:0 za našu selekciju.

Sjeverna Irska je izjednačila u 53. minuti susreta, a strijelac je bio Niall McGinn. Napadač Sjeverne Irske uspio je doći do lopte prije Cipetića, potom opasnost nije uspio otkloniti ni Saničanin, a nogometaš škotskog Aberdeena matirao je Šehića.

Mogli su gosti ekspresno do vodstva, odlično je centrirao McGinn, a pokušaj McNaira završio je pored stative. Već u narednom napadu Krunić se mogao drugi put upisati u strijelce, ali je odlično intervenisao Peacock-Farrel. Gosti su potom istrčali kontranapad, ali je Cipetić dobro intervenisao i spriječio je siguran pogodak za preokret Sjeverne Irske. U nastavku akcije dobro je šutirao Jamal Lewis, ali je lopta završila u korneru.

Miralem Pjanić je u 62. minuti susreta zatresao prečku gola gostiju. Šutirao je iz slobodnog udarca sa 20-ak metara od gola Sjeverne Irske, a Peacock-Farrel je ovaj put imao sreće. Samo dvije minute kasnije Džeko je ostavio loptu za Hadžiahmetovića, a njegov udarac s vrha šesnaesterca odlično je odbranio golman Sjeverne Irske.

Igrao se 69. minut susreta kada je naša selekcija ponovo zaprijetila. Pjanić je sjajno pronašao Džeku, a njegov udarac završio je pored stative gola Peacock-Farrela.

Nastavili su Zmajevi s napadima. Kolašinac je u 71. minuti susreta pronašao Višću na drugoj stativi, a njegov pas u srce šesnaesterca u posljednji trenutak presjekla je odbrana Sjeverne Irske. Do isteka regularnih 90 minuta pogodaka više nije bilo, pa je polufinalni duel baraža za Evropsko prvenstvo otišao u produžetke.

Prvu priliku u nastavku susreta imala je Sjeverna Irska u 93. minuti susreta, ali je Šehić još jednom sjajno intervenisao i sačuvao je gol Zmajeva. Dvije minute kasnije zaprijetio je Višća na drugoj strani, a večeras sjajni Peacock-Farrel ponovo brani. U 114. minuti susreta Gojak je prošao odlično po lijevoj strani, a potom je udarac Višće izblokirala odbrana gostiju. Pogodaka nije bilo do kraja produžetaka, a plasman u finale baraža odlučen je nakon jedanaesteraca.

Pjanić je izveo prvi jedanaesterac i bio je precizan, a potom je precizan bio i Dallas za 1:1. Drugi jedanaesterac za našu reprezentaciju izveo je Hajradinović, a Peacock-Farrel ga je nadmudrio. Na drugoj strani uspješan je bio Lafferty za vodstvo Sjeverne Irske rezultatom 2:1. Treći jedanaesterac za Zmajeve nije realizovao Višća, a potom je neprecizan bio i Saville. U četvrtoj seriji na 2:2 je izjednačio Hotić, a potom je Sjeverna Irska povela s 3:2 nakon što je pogodio Washington. Džeko je pogodio s bijele tačke za 3:3, a onda je precizan bio i Boyce za trijumf Sjeverne Irske.

Sjeverna Irska će za plasman na Euro igrati protiv Slovačke koja je savladala Republiku Irsku nakon jedanaesteraca.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*