Dječak u Kanadi pronašao kosti dinosaura koji je živio prije 69 miliona godina

Dvanaestogodišnji dječak je pronašao skelet dinosaura koji datira od prije 69 miliona godina dok je istraživao kanadsku provinciju Alberta na odmoru sa svojim ocem.

Nathan Hrushkin ispričao je kako je ostao bez riječi kada je ugledao kosti kako vire iz stijene.

“Nisam bio ni uzbuđen, iako znam da sam trebao biti. Ustvari sam bio u tolikom šoku da nisam mogao ni progovoriti”, rekao je Hrushkin za BBC.

Nathan, koji sebe inače naziva paleontologom amaterom, zanima se za dinosaure od svoje šeste godine. On je često sa svojim ocem išao na planinaranje u Albertu, a jedno od posljednjih donijelo mu je otkriće života.

“Oduvijek sam bio toliko fasciniran kako njihove kosti ustvari izrastaju u čvrstu stijenu”, rekao je Hruskin.

On je prije godinu pronašao male fragmente fosila, a njegov otac pretpostavio je kako padaju sa stijene iznad. Tako je ljetos Nathan odlučio pregledati teren gdje je pronašao kosti dinosaura koje su danas iskopane.

“Izgledale su doslovno kao kosti od stijene”, rekao je Nathan.

Prilikom današnjeg iskopavanja ustanovljeno je da je 12-godišnjak pronašao između 30 i 50 kostiju koje su pripadale mladom Hadrosauru za kojeg se procjenjuje da je bio star između tri i četiri godine.

Iako je oduvijek Tiranosaur bio njegova omiljena vrsta, kao i većini djece, Nathan kaže kako je to danas definitivno Hadrosaur, vrsta koja je živjela na našoj planeti prije gotovo 70 miliona godina.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*