Komšić i Izetbegović načelno dogovorili: Koja četiri ministarstva traži DF

Delegacije SDA i Demokratske fronte razgovarale su jučer u Sarajevu o podjeli resora, odnosno ministarstava u Vladi Federacije BiH, piše novinska agencija Patria.

DF traži ministarstva energetike, rudarstva i industrije, zdravstva, obrazovanja i turizma i zaštite okoliša.

Kako Patria saznaje, nakon što je Željko Komšić predočio zahtjeve DF-a Bakir Izetbegović nije imao ništa protiv.

Iako je Komšić u početku pregovora kazao da će se sve raditi po vertikali, odnosno ako je primjera radi resor energetike pripao DF-u da sva direktorska mjesta odnosno kompanije kojima je to ministarstvo nadležno pripadnu njegovoj stranci, ostavljena je mogućnost razgovora oko toga, jer je na kraju zaključeno da je i Komšiću i Izetbegoviću cilj što skorije formiranje federalne vlasti kako bi se krenulo u realizaciju obećanih ciljeva.

To znači, da ukoliko je neki direktor neke kompanije koja se nalazi resorno u ministarstvu koje pripadne DF-u ili SDA dobro radio on ostaje na poziciji, bez obzira iz koje je stranke ministar.

Sada predstoje razgovori na relaciji DF- SDA i HDZ BiH.

Od prije se već zna da Dragan Čović traži pet hrvatskih i jedno srpsko ministarsko mjesto koje je obećao svom političkom partneru Miloradu Dodiku.

No, i DF traži tri srpska mjesta, te ostaje da se vidi da li će i ko će od ove dvije stranke odustati prilikom pregovora.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*