Normalizuje se stanje u ilidžanskim naseljima, poplavljeno 140 kuća

Situacija u ilidžanskim naseljima, koja su poplavljena zbog obilnih kišnih padavina, jutros se normalizuje. Ukupno je poplavljeno blizu 140 stambenih objekata, a u prekidu je putna komunikacija Stup – Butile i Osjek – Bojnik.

Jučer su u Osjek, Doglode, Bojnik i Rakovicu dostavljeni paketi hrane i briketi. Ono što je važno je da su vodostaji rijeka u opadanju i da se voda povlači.

Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo i Federalne uprave Civilne zaštite su i danas na terenu i prate situaciju.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak nam je rekao da nema pokretanja novih klizišta i da su jučer većinom pokrenuti odroni. Ekipe su konstantno na oprezu jer u područjima gdje su klizišta ima mnogo stambenih objekata.

“U tom smislu je kritično područje Željeznog Polja, Tuzle, Teočaka, Kalesije i stanovništvo tih područja obično ne želi napustiti svoje domove. Konstantno smo u komunikaciji sa kolegama iz BIHAMK-a kako bismo imali informacije vezane za stanje na putevima”, kazao je Solak za Klix.ba.

Zavod za javno zdravstvo je izdao pravila ponašanja u cilju sprečavanja pojave i širenja epidemije zaraznih bolesti.

Građanima poplavljenih područja preporučuje se prokuhavanje vode i to tako da se voda nakon dostizanja tačke ključanja ostavi da ključa još desetak minuta, a nakon hlađenja koristi za piće, pripremanje hrane, pranje posuđa i ličnu higijenu ili da se koristi flaširana voda.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*