U Španiji uprkos velikom broju zaraženih neće biti novih mjera

Španski premijer Pedro Sanchez podstakao je državljane Španije da dodatno ograniče međusobni kontakt kako bi se izborili sa virusom korona, ali nije najavio nove mjere u vrijeme kada se vodi politička rasprava o mogućem uvođenju policijskog sata.

Prepirke Vlade Španije, koju predvode socijalisti i uglavnom konzervativnih regija te zemlje, ali i među samim regijama, mjesecima su ometale reakciju na pandemiju i dovele do ogorčenja građanja i stvaranja osjećaja nesigurnosti.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Španiji od početka pandemije prešao je milion ove sedmice, a španski ministar zdravlja Salvador Illa izjavio je da je epidemija izvan kontrole i preporučio uvođenje policijskog sata.

Međutim, Vlada Španije nije imala većinu u parlamentu kako bi sprovela hrabre korake i preglasala lokalne vlasti koje odlučuju o zdravstvenim pitanjima i koje se plaše ekonomske štete usljed sprovođenja mjera.

Sanchez nije odbacio mogućnost uvođenja dodatnih mjera u zemlji, ali za sada nije govorio o novim koracima.

On je rekao da 17 regija moraju donijeti odluku u vezi sa sljedećim koracima, a da građani trebaju sami da se ograničavaju.

“Ono što moramo da uradimo jeste smanjenje kretanja i socijalnog kontakta. Ne postoji drugo rješenje. Ako ne pratimo mjere predostrožnosti, dovodimo u opasnost živote onih koje volimo”, poručio je Sanchez.

Španske regije Kastilja i Leon, te Valensija traže od vlasti da uvedu policijski sat pošto nije postignut dogovor o zabranama na nacionalnom nivou.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*