Širom Poljske najavljene demonstracije zbog sporne zabrane abortusa

U nekoliko poljskih gradova su za ovaj vikend najavljene demonstracije uslijed nezadovoljstva javnosti zbog presude kojom se zabranjuje skoro svaki oblik abortusa, piše The Guardian. Poljska već ima neke od najdrakonskijih zakona o pobačaju u Evropi, a u četvrtak je donesen još jedan.

Naime, Ustavni sud utvrdio je da je pobačaj u slučajevima kada “prenatalni testovi ili druge medicinske indikacije ukazuju na veliku vjerovatnost teškog i nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlječive i opasne po život bolesti” kršenje ustavnog prava na život.

Svake godine hiljade Poljakinja koje traže abortus prisiljene su putovati u susjedne zemlje. Prema riječima organizatora protesta, u Poljskoj uskoro počinje “pakao za žene”.

Unatoč zabrani okupljanja, za petak navečer i vikend planiran je niz protesta, a mnogi su naglasili da će poštivati mjere fizičke distance.

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je ovu odluku kazavši kako je dan ovakve odluke “tužan dan za ženska prava”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*